Lange rijen en protesten in Ecuador door bankencrisis

De banken in Ecuador openden gisteren voor het eerst in tien dagen hun deuren. Uren voor de officiële openingstijd vormden zich al lange rijen voor de banken....

Van onze verslaggever

'Dit was een vreselijk lang weekeinde', zei de 55-jarige gezondheidswerker Jorge Enriques. 'Ik heb geen cent meer over en moet nu geld opnemen om de rekeningen te betalen.'

De banken in het kleine Andesland sloten anderhalve week geleden nadat rekeninghouders van twee grote banken hun bank bestormden om al hun geld op te nemen. De nationale munt, de sucre, verloor een kwart van zijn waarde in één week. De regering van Ecuador vreesde voor het hele banksysteem en beval sluiting van de loketten.

De chaos in Quito, de hoofdstad van Ecuador, werd versterkt door protestacties van taxi-chauffeurs. Vanwege een benzineprijsverhoging van 165 procent blokkeerden zij de belangrijkste straten.

Michael Hood, Andesspecialist van de zakenbank JP Morgan, vreest het ergste. De inflatie in Ecuador was met 30 procent al het hoogste in heel Zuid-Amerika, maar die zal nu snel naar de 50 procent stijgen. De centrale bank heeft weliswaar aangekondigd garant te staan voor alle banken, zodat alle rekeninghouders uiteindelijk hun geld terugkrijgen, maar de bank pompt daardoor meer geld in het systeem. Dat betekent dat de inflatie verder op lopen. Ook de munt zal meer terrein verliezen ten opzichte van de dollar.

De regering van President Jamil Mahuad zit zwaar in budgettaire problemen. Daarom presenteerde deze vorige week een pakket bezuinigingsmaatregelen ter waarde van bijna een miljard dollar. Ook verhoogde de regering de benzineprijs en stelde een BTW-verhoging voor van 10 naar 15 procent en bevroor het ongeveer de helft van 8,6 miljard dollar aan banktegoeden.

Bijna alle dollar(spaar)tegoeden boven de 500 dollar zijn voor meer dan een jaar bevroren. Ook de sucre-banktegoeden van meer dan twee miljoen sucre (300 gulden) zijn voor een jaar bevroren.

De drastische oplossingen van Mahuad hebben als doel om hyperinflatie te voorkomen en de stabiliteit in het banksysteem te bewaren. De Ecuadoriaanse overheid heeft inmiddels al acht banken over moeten nemen omdat ze op een failliet afstormden. De heropening van de 39 resterende banken is daarom dé test voor het fragiele banksysteem.

Mahuad kwam augustus vorig jaar aan de macht in het Andesland met 12 miljoen inwoners. Hij beloofde herstel van de economische welvaart en stabiliteit voor het land dat vier presidenten versleet in drie jaar.

De problemen waarmee hij geconfronteerd wordt, zijn enorm. Hij erfde een economie van 20 miljard dollar met 2,6 miljard waterschade door het klimatologische verschijnsel El Niño. De inflatie in Ecuador is het hoogste in heel Latijns-Amerika, terwijl de lage olieprijs de overheidsinkomsten schaadt van dit olie-exporterende land.

Meer over