Nieuws

Lange rijen bij openbaar afscheid van Peter R. de Vries in Amsterdam

Vandaag vindt het afscheid van Peter R. de Vries plaats in het Amsterdamse theater Carré. Al uren voordat de ruimte open ging stond er een rij, de gemeente rekent op grote drukte.

Publiek staat in de rij voor het afscheid van Peter R. de Vries in Koninklijk Theater Carré.  Beeld ANP
Publiek staat in de rij voor het afscheid van Peter R. de Vries in Koninklijk Theater Carré.Beeld ANP

De Vries werd eerder deze maand neergeschoten in Amsterdam en overleed vorige week in het ziekenhuis, op 64-jarige leeftijd. Tussen 11.00 en 20.00 uur op woensdag is Carré open voor iedereen die een korte groet wil brengen. De dag erop nemen familie, dierbaren en mensen die De Vries persoonlijk kenden in besloten kring afscheid.

‘Peter R. de Vries heeft op velen indruk gemaakt met zijn jarenlange strijd tegen onrechtvaardigheid. Juist daarom wil de familie iedereen voor wie hij iets betekend heeft de gelegenheid geven een laatste groet te brengen’, aldus de gemeente. Een tas groter dan A4-formaat mag niet naar binnen en wie langskomt moet anderhalve meter afstand bewaren. Een coronatest of vaccinatiebewijs is niet nodig.

Ook vraagt de gemeente bezoekers om het afscheid kort te houden, want naar verwachting zal de toeloop groot zijn. De eerste mensen stonden al om 7.00 uur voor de deur omdat ze grote drukte zagen aankomen, inmiddels hebben zich inderdaad lange rijen gevormd. Daarom worden ook verkeersregelaars en politie ingezet om het afscheid goed te laten verlopen. Gedurende de dag geeft de gemeente een indicatie van de lengte van de wachtrij op haar Twitteraccount. Als er te veel mensen zijn, laat de gemeente dit hier weten.

De bloemenzee voor Peter R. de Vries, op de plek waar hij werd neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat, niet ver van het Amsterdamse Leidseplein. Beeld ANP
De bloemenzee voor Peter R. de Vries, op de plek waar hij werd neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat, niet ver van het Amsterdamse Leidseplein.Beeld ANP

In Carré worden mensen door middel van foto’s en muziek meegenomen in het leven van De Vries, zegt Hans Bleijerveld, directeur van het betrokken Team Bijzondere Uitvaarten, tegen Het Parool. ‘De wachtrij stopt ver van de baar, zodat mensen intiem en waardig afscheid kunnen nemen. Daarna lopen ze weer langs zijn foto’s naar de uitgang, waar ook mensen van ons staan voor wie wil napraten.’

Stichting Gouden Tip

De familie vraagt mensen geen bloemen mee te nemen, maar geld te doneren aan Stichting Gouden Tip, waar De Vries voorzitter van was. Deze stichting heeft sinds juni meer dan 1 miljoen euro opgehaald, voor een groot deel nadat De Vries was neergeschoten. Dat geld is bedoeld als beloning voor informatie die leidt tot het oplossen van de verdwijning van de student Tanja Groen, in de jaren negentig.

De Vries kreeg als misdaadjournalist herhaaldelijk informatie naar boven die de loop van grote strafzaken bepaalde en trad onder meer op als woordvoerder van nabestaanden van slachtoffers. Op het moment van zijn dood werkte hij als vertrouwenspersoon van Nabil B., kroongetuige in het Marengo-proces, dat draait om een reeks liquidaties en geldt als een van de grootste strafzaken in Nederland ooit.

Er zijn twee verdachten opgepakt voor de beschieting, een 35-jarige Pool uit Maurik en een 21-jarige man uit Rotterdam. Beiden worden maandag voorgeleid voor de raadkamer van de rechtbank Amsterdam.

Meer over