Column

'Lang geleden dat een wereldmacht ons de moeite van een ruzie waard vond'

Columnist Bert Wagendorp denkt dat de storm tussen Rusland en Nederland snel gaat liggen. 'Ons moralisme is uiteindelijk altijd vrij pragmatisch.'

OPINIE - Bert Wagendorp
Minister Frans Timmermans begroet de Russische president Vladimir Poetin op Schiphol, ter ere van de opening van het Nederland-Ruslandjaar. Beeld anp
Minister Frans Timmermans begroet de Russische president Vladimir Poetin op Schiphol, ter ere van de opening van het Nederland-Ruslandjaar.Beeld anp

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft namens Nederland excuses aangeboden voor de arrestatie van de Russische diplomaat Borodin en diens vrouw. Dat had niet mogen gebeuren, want diplomaten zijn immuun en onschendbaar, ook als zij onder invloed hun kinderen mishandelen of botsautootje spelen met de dienstwagen.

De excuses van Timmermans hadden niet veel later moeten komen, de ruiten van de ambassade te Moskou lagen er al bijna uit. 'Briesende Poetin eist excuses', stond er gisteren op de voorpagina van de Volkskrant en op pagina 3 was hij zelfs 'ziedend op Nederland'. Onder zijn foto stond 'Een briesende Poetin in Bali'. Eerlijk gezegd zag hij er niet echt ziedend uit, het leek er meer op dat hij verzocht om kalmte teneinde een Derde Wereldoorlog te voorkomen. Maar je weet het nooit bij Poetin, een ex-spion die je glimlachend wurgt.

Meesterzet
Volgens 'diplomatieke kringen' in de Volkskrant was de briesende woede van Poetin over Borodin een 'meesterzet'. Het was namelijk een antwoord op de aankondiging van Frans Timmermans dat hij juridische stappen wil gaan ondernemen om de bemanning van de Greenpeaceboot Arctic Sunrise vrij te krijgen. Poetin is een judoka, geoefend in het overnemen van de aanval. Onlangs had hij met zijn ingezonden brief in The New York Times zelfs Barack Obama op de rug liggen, dus Vladi vloert onze Frans met één hand op de rug.

Het was lang geleden dat een wereldmacht ons de moeite van een ruzie waard vond - absoluut een mooie opsteker. De aanleiding was weliswaar vrij knullig, maar er zijn om minder bloedige veldslagen uitgevochten. Het ANP meldde opgetogen dat de ruzie 'wereldwijd nieuws' was, 'van China tot Zuid-Afrika en de Verenigde Staten'.

Het was natuurlijk dramatisch gezien het fijnst geweest als we de familie Borodin op de Glienicker Brücke te Potsdam hadden kunnen ruilen tegen Mannes Ubels en Faiza Oulahsen van de Arctic Sunrise, maar dat was vroeger.

Neerwaartse spiraal
De kwestie-Borodin was niet de eerste draai in de neerwaartse spiraal van de Russisch-Nederlandse betrekkingen. Eerder hadden we zaak-Dolmatov, de ophef over de Russische anti-homowetgeving, Tupolev-bommenwerpers in ons luchtruim, spionage-activiteiten van de Russische geheime dienst, het enteren van de Greenpeaceboot en Halina Reijn. En dan zit de kwestie-Sotsji er nog aan te komen: benieuwd welke cabaretier ditmaal gaat oproepen tot een boycot.

Ik verwacht niettemin dat de storm snel zal gaan liggen. Poetin heeft zijn punt gemaakt en wij kennen onze plaats. Nederland behoort tot de drie belangrijkste handelspartners van Rusland, de Russen sturen jaarlijks voor ruim achttien miljard deze kant op, voornamelijk gas en olie. DSM zit in Rusland, net als Shell, Philips, Unilever, Heineken - en dan heb ik het nog niet eens over de mediatycoon Derk Sauer.

Handelsboycot
Zulke belangen maken morele oordelen tot een hachelijke zaak, voor je het weet heb je de overgevoelige Russen in de hoogste boom en een handelsboycot aan je broek. De tulpenexport zit al in de gevarenzone, las ik, en dat moeten we natuurlijk niet hebben. Poetin is een schurk die we graag te vriend houden, ons moralisme is uiteindelijk altijd vrij pragmatisch. Timmermans liet al weten dat hij geen statenklacht wegens homodiscriminatie tegen Rusland zal indienen.

Om de laatste plooitjes glad te strijken sturen we in november Willem-Alexander en Máxima naar Moskou. Willem-Alexander, directe afstammeling van tsaar Paul I Romanov, op bezoek bij tsaar Vladimir I: Na zdorovje!

Bert Wagendorp is columnist voor de Volkskrant.

Premier Mark Rutte en de president van Rusland Vladimir Poetin heffen het glas tijdens een diner in het Scheepsvaartmuseum in Amsterdam. Beeld anp
Premier Mark Rutte en de president van Rusland Vladimir Poetin heffen het glas tijdens een diner in het Scheepsvaartmuseum in Amsterdam.Beeld anp
Meer over