Landskampioen PSV herstelt zich na rust en wint uit bij Utrecht

PSV moest het hebben van zakelijk voetbal tegen het geslepen systeem van Utrecht. Hongerig blijven is de grootste uitdaging van de kampioen.

FC Utrecht-speler Sean Klaiber in duel met PSV'er Jurgen Locadia. Beeld anp
FC Utrecht-speler Sean Klaiber in duel met PSV'er Jurgen Locadia.Beeld anp

Ontspannen strijkt Davy Pröpper met zijn rechterhand door zijn baard als een rits journalisten hem vraagt of hij niet is geschrokken van de eerste helft van PSV. Geschrokken? PSV heeft zojuist de lastige uitwedstrijd bij FC Utrecht gewonnen (1-2). De middenvelder lacht een keer en haalt zijn schouders op. 'We hebben drie punten gepakt. Daar draait het om, toch?'

Pröpper krijg je niet zo snel uit zijn evenwicht. Net als heel PSV niet trouwens. Trainer Phillip Cocu beschikt over de sterkste selectie van Nederland en begon afgelopen zaterdag als favoriet aan het nieuwe seizoen. Wie doet de uitgebalanceerde landskampioen wat?

Hongerig

Onverstoord heeft Cocu kunnen toewerken naar de competitie. Verdediger Jeffrey Bruma vertrok naar VfL Wolfsburg. Voor hem in de plaats kwam de ervaren Duitser Daniel Schwaab, die in de rust tegen Utrecht invalt. Dit weekend werd bekend dat de vorig jaar gehuurde Marco van Ginkel niet terugkeert in Eindhoven. De middenvelder van Chelsea is geblesseerd en gaat aan zijn herstel werken. Verder is de selectie tot nu toe bij elkaar gebleven. Cocu kan bouwen op vorig seizoen.

In de voorbereiding heeft hij gekeken of zijn spelers nog hongerig zijn. Sommigen hebben daar na het behalen van een titel meer moeite mee dan anderen, weet hij uit ervaring. Maar in de eerste competitiewedstrijd lijken alle spelers van PSV verzadigd. Frappant is het hoe de landskampioen voor rust door de ploeg van coach Erik ten Hag onder de voet wordt gelopen. 'We hadden moeite met het spel van Utrecht', zegt Cocu.

Haller kopt de 1-0 binnen voor Utrecht. Beeld anp
Haller kopt de 1-0 binnen voor Utrecht.Beeld anp

PSV heeft geen antwoord op de Utrechtse tactiek met drie verdedigers, vijf middenvelders en twee spitsen. Een systeem dat Ten Hag er vanaf zijn eerste werkdag in Utrecht ruim een jaar geleden heeft ingeslepen. Het zette verschillende coaches al aan het denken. 'Ook ik heb overwogen om onze speelwijze aan te passen', geeft Cocu na afloop toe. 'Maar als we in goede doen zouden zijn, zouden wij in ons systeem prima tegen dat van Utrecht kunnen spelen.'

Goed is het allerminst wat PSV laat zien. Binnen een kwartier staat het1-0 voor Utrecht door een kopbal van Sébastien Haller. Doelman Jeroen Zoet houdt PSV in de eerste helft met enkele goede reddingen in de wedstrijd terwijl de landskampioen zelf geen kans weet te creëren. In paniek raakt PSV niet. Geen misbaren of onbegrepen blikken, maar Andrés Guardado die in zijn handen klapt om zijn medespelers wakker te schudden.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Eenheid

In de rust gooit Cocu zijn tactiek om. 'We zaten niet goed in de wedstrijd. Dan moet je je niet te groot voelen om je organisatie aan te passen.' De PSV-trainer kiest evenals Utrecht voor drie verdedigers, vijf middenvelders en twee spitsen. Ineens is daar de vastberadenheid waarmee PSV het afgelopen seizoen de laatste zes competitiewedstrijden won en waarmee de ploeg vorige week zondag de Johan Cruijff Schaal veroverde ten koste van Feyenoord.

Die vastberadenheid kenmerkt de kracht van PSV. Waar veel teams bij een achterstand in paniek raken, blijft de ploeg van Cocu ijzig koel. Alsof zij aanvoelt dat het goed komt. Geen gekke dingen doen, maar uitvoeren wat de trainer heeft gezegd. Op die manier lijkt PSV altijd met de gedachte van een eenheid te voetballen.

Terwijl Utrecht na de snelle gelijkmaker van Pröpper net na rust nadrukkelijker de aanval zoekt, wacht PSV geduldig op haar kans. Dat spelletje beheerst de ploeg als geen ander. Het maakt het spel van PSV niet altijd even leuk om naar te kijken, maar effectief is het zeker. Als wel vaker sleept de landskampioen ook tegen Utrecht de overwinning in de wacht. De ingevallen Gaston Pereiro mikt tien minuten voor tijd een vrije trap in de lange hoek.

Zo gaat PSV, ondanks een slechte eerste helft, door waarmee het vorig seizoen geëindigd was: wedstrijden op een zakelijke manier winnen. 'Utrecht-uit blijft een lastige wedstrijd', benadrukt Cocu nog maar eens.

Ook Pröpper kijkt met een goed gevoel terug op de wedstrijd. 'We hebben de tweede helft beter gespeeld en gewonnen. Dus voor ons is dit een lekkere avond.' De eerste klus is geklaard.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over