Landschap

Laten we met het opheffen van het koningshuis nog even wachten tot Endemol uit zijn creatieve dipje is. Een zich journalist noemende boevengroupie met een snor en een aanstellerig initiaal in zijn naam huurt het dikke hulpje van Zorro in, zet hem een hoed op en laat hem iets mompelen...

Wilma de Rek

Wat zegt dat over de boevengroupie, de eerbiedwaardige media en het koningshuis?

Eerst de boevengroupie. Het imago van Peter R. de Vries schommelt nogal. Zijn aanzien steeg vorig jaar tot grote hoogten toen hij erin slaagde de twee verdachten in de 'Puttense moordzaak' vrij te krijgen. Zijn openbare tranen na de liquidatie van misdadiger Cor van Hout deden daar weer een hoop aan af. Nu kan het alle kanten op. In zijn misdaadprogramma leek hij vorige week een fijne scoop te hebben, maar De Vries baseerde zich voor die scoop – reservekoningin Mabel Wisse Smit zou een relatie hebben gehad met crimineel Klaas Bruinsma – grotendeels op één bron en een beetje op een onzichtbare boekhouder. Dat zou hem lelijk kunnen gaan opbreken.

Hebben de media dus dom gehandeld toen ze het nieuws van de boevengroupie op hun voorpagina's zetten en er hun rubrieken mee openden? Mediaprofessoren staan in de rij om heel hard 'ja' te roepen; het woord hype is de afgelopen dagen al veelvuldig gevallen. Maar dat is, sinds nieuws zich heeft vermenigvuldigd over negen Nederlandse zenders, ook een gemakzuchtig automatisme. Alle nieuws lijkt tegenwoordig op een hype, althans voor mediaconsumenten die kranten lezen, weekbladen doornemen en ook nog eens televisie kijken.

De affaire-Wisse Smit wás nu eenmaal nieuws; niet zozeer door het cowboyprogramma van Peter R. de Vries, maar vooral door de daaropvolgende verklaring van Wisse Smit zelf, die op belangrijke punten afweek van wat ze eerder over haar contacten met Bruinsma had gezegd. De reservekoningin van Nederland hanteert verschillende waarheden.

Waarmee ik op het koningshuis kom.

In april 2001 bracht het meest koningsgezinde weekblad van Nederland, Elsevier, een omslagartikel onder de kop 'Tien hoeraatjes voor de monarchie'.

Elke keer als het koningshuis wankelt, pak ik die tien hoeraatjes er weer even bij. De mooiste passage is deze: 'Zoals we zuinig moeten zijn op onze monumenten, onze taal, onze schilders, moeten we ook zuinig zijn op onze monarchie. In Nederland de monarchie afschaffen, getuigt, scherp gezegd, van dezelfde barbarij als het kapotschieten van de boeddhabeelden door de Taliban in Afghanistan.'

De auteur van het artikel, Elsevierhoofdredacteur Arendo Joustra, trad met dit betoog in de voetsporen van zijn illustere voorganger Ferry Hoogendijk. Op 9 februari 1980, schreef die in Elseviers Magazine: 'In dit qua politieke opvattingen sterk verdeelde land is de Kroon het samenbindend geheel. (...) Het Huis van Oranje is een der weinige rustpunten in ons verdeelde land.'

Over rustpunten gesproken: zou koningin Beatrix nog wel eens aan Emily terugdenken? Die mocht zich niet met Willem-Alexander verloven omdat haar vader een paar onduidelijke belastingmisstappen had begaan. Een paar jaar later creëert haar oudste zoon een bloedband tussen het huis van Oranje en een misdadig Zuidamerikaans regime, en komt haar tweede zoon op de proppen met een kennisje van Nederlands eerste mafiabaas.(En dan hebben we het maar niet meer over Edwin en Margarita, want na Mabelgate verdampen hun treurige getuigenisjes als mistflarden in de zon).

Arme Beatrix. Toen haar zoons nog zoontjes waren, had J. L. Heldring er al voor gewaarschuwd. Het koningshuis liep op zijn eind, voorspelde hij in 1979 in Vrij Nederland. 'Om een heel eenvoudige reden: de jongste generatie bestaat alleen uit jongetjes. Over tien jaar, als zij allemaal zijn opgegroeid, dan gaat de een aan de drugs, de ander maakt een meid zwanger en de derde overkomt ook iets verschrikkelijks.'

Opheffen dan maar, de hele handel? Uiteindelijk wel natuurlijk, Taliban-barbarij of niet. Maar laten we er, zolang Endemol er niet in slaagt nieuwe tv-programma's te ontwikkelen waarover het hele land praat, nog éven mee wachten. Want er zit wel iets in de redenering dat het koningshuis een 'samenbindend geheel'is, zij het op een andere manier dan Ferry Hoogendijk bedoelde.

De KLM zijn we kwijt, Albert Heijn is ingestort, Nederland dreigt het EK te missen; maar we hebben het huis van Oranje nog als nationaal onderwerp van gesprek. Juist dankzij die affaires. En het blijft nog een tijdje spannend. Hoe zit het precies met Mabels echte ex, de Bosnisch/Amerikaanse Mohamed Sacirbey? Gaat prins Bernhard nu ook de boete betalen voor de Marokkaanse klootzakken die een verslaafde vrouw hebben doodgetrapt nadat ze een biertje had gestolen, of doet hij dat alleen voor Hollandse hufters? Zijn de vorige vriendjes van Máxima wel gescreend door de AIVD? Zolang er steeds weer nieuwe cliffhangers zijn, zal het koningshuis het volk blijven boeien en is zijn toekomst verzekerd.

Zo beschouwd mag Beatrix Peter R. de Vries wel dankbaar zijn.

Meer over