Landgraaf maakt zich op voor zonnig Pinkpop

Het Limburgse Landgraaf maakt zich op voor een stralende 43e editie van muziekfestival Pinkpop. Op zaterdag 26, zondag 27 en maandag 28 mei ontvangt directeur Jan Smeets tienduizenden uitgelaten muziekliefhebbers op het Pinkpopterrein.

Bezoekers van Pinkpop vorig jaar. Beeld ANP
Bezoekers van Pinkpop vorig jaar.Beeld ANP

In totaal geeft de organisatie 50.000 tickets voor het hele festival uit en per dag nog 20.000 dagkaarten. Woensdag stond de teller op 75.000 verkochte kaarten.

'We verwachten nog veel van de verkoop van dagkaarten. De weersverwachtingen voor het Pinksterweekeinde zijn perfect. Ook zitten we nu in de flow van de eindexamens én het vakantiegeld is net binnen', constateert Smeets. 'De laatste jaren zien we een trend in de verkoop van dagkaarten. Mensen besluiten op het laatste moment om nog te gaan, bijvoorbeeld als het weer er goed uitziet.'

Mooi Weer
En dat lijkt voor komend weekeinde het geval. Zaterdag belooft droog en zonnig te worden, bij een temperatuur van rond de 22 graden. Zondag maakt het zuiden kans op een enkele zomerse bui, maar het is overwegend zonnig en droog en het kwik blijft boven de 20 graden. Ook maandag bestaat kans op een lichte bui, bij een zomerse temperatuur.

De Amsterdamse indie-rockband Moss opent zaterdagmiddag om 15.00 uur het festival vanaf het hoofdpodium. Daarna kunnen de tienduizenden festivalgangers genieten van optredens van onder meer Kyuss Lives, Anouk en The Asteroids Galaxy Tour. De jaren 80-rockers van The Cure sluiten de eerste festivaldag af.

Linkin Park
Zondag bijt Babylon Circus het spits af. Later die dag staan onder meer The Kyteman Orchestra, Soundgarden en Keane op het affiche. Linkin Park is op eerste pinksterdag de hekkensluiter. Op pinkstermaandag betreden onder meer Seasick Steve, Mumford & Sons en James Morrison een van de drie podia. Bruce Springsteen en zijn E-Street Band brengen die avond de 43e editie van Pinkpop tot een groots einde.

Pinkpopbaas Smeets is persoonlijk erg in zijn nopjes met 'grote vriend' Bruce op zijn feestje. Ook kijkt hij uit naar het optreden van de Duitse Herbert Grönemeyer. 'Ik wilde Herbert graag hebben, om mensen kennis te laten maken met écht goede Duitse popmuziek.'

Metallica weggegkaapt door Werchter
'Mister Pinkpop' had ook graag Metallica naar zijn festival gehaald, maar die band werd voor zijn neus 'weggekaapt' door het Belgische Werchter Boutique. Smeets was naar eigen zeggen met de legendarische metalband in onderhandeling over een plek op het programma. De band wilde per se op maandag spelen, maar de afsluiting van die dag was al vergeven aan Springsteen.

Daarop bood het eendaagse festival Werchter Boutique dat normaal in juli plaatsvindt, Metallica een podium op pinkstermaandag. 'Dit is regelrechte concurrentie en dat vind ik niet leuk', aldus Smeets. Hij schat dat Pinkpop zeker 5000 bezoekers verliest aan het festival net over de grens.

Anouk Beeld ANP Kippa
AnoukBeeld ANP Kippa
Robert Smith (The Cure) Beeld EPA
Robert Smith (The Cure)Beeld EPA
Chester Bennington. (Linkin Park) Beeld getty
Chester Bennington. (Linkin Park)Beeld getty
Meer over