Landgoed Heemstede krijgt 'hufterkoepel'

KARIN AALBERTS

In de overtuin van landgoed De Hartekamp in Heemstede is begonnen met de bouw van een nieuw en vandalismebestendig koepeltje. Het bakstenen gebouwtje is de opvolger van het historische theehuis, dat in de jaren tachtig afbrandde door toedoen van vandalen. Landschap Noord-Hollland, eigenaar van De Overplaats, schreef een prijsvraag uit voor het ontwerp van een nieuwe blikvanger op die plek.

Het winnende ontwerp is van de hand van architectenbureau Inbo in Rotterdam. Een robuust bakstenen koepel, achthoekig in de traditie van theekoepels van vroeger. 'We hebben een nieuwe versie van het theekoepeltje uit de tijd van de romantiek ontworpen. Het past in de omgeving van de 19de eeuwse overtuin, maar is ook stevig en monolithisch', zegt Inbo-architect Marjolein van Eig. De duurzame koepel wordt gebouwd van tweedehands ijsselsteen. Van Eig: 'Dat de koepel daarmee ook meteen bestand is tegen vandalen is mooi meegenomen.'

Het voormalige, afgebrande theehuis van landgoed De Hartekamp. Het nieuwe, stenen gebouwtje wordt iets meer dan 3 meter breed en diep en bijna 5,5 meter hoog. Wandelaars kunnen rusten op de traptreden en hebben vanaf de plek van de koepel uitzicht over de tuin. Eind november moet de koepel klaar zijn.

undefined

Meer over