Landen verscherpen veiligheidsmaatregelen

Na de aanslagen in Madrid hebben veel landen extra veiligheidsmaatregelen genomen. Vooral bondgenoten van de VS, waaronder Nederland, hebben scherpere controles aangekondigd...

Overal in Europa worden Spaanse doelen zoals ambassades, reisbureaus en bedrijven extra in de gaten gehouden. Maar ook op treinstations en luchthavens gelden strenge controles.

Aan de Frans-Spaanse grens zijn de maatregelen scherper dan anders. Portugal houdt de grens met Spanje goed in de gaten. De organisatie van het EK-voetbal in Portugal sluit extra veiligheidsmaatregelen rond het Spaanse team niet uit. Ook de vluchten van en naar Spanje kunnen rekenen op meer maatregelen, zo meldde onder meer het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Polen heeft de controles aan de grens verscherpt. De Poolse politie is vrijdag extra paraat. Dat heeft de regering meegedeeld. Japan, ook een bondgenoot van Amerika, heeft de autoriteiten in het land opgeroepen waakzaam te zijn voor mogelijke aanslagen. De alarmfase voor terreurdreiging is in Japan al verhoogd sinds het land vorig jaar troepen naar Irak stuurde. Japanse media meldden toen dat al-Qaeda had gedreigd met een aanslag in de hoofdstad Tokio.

Griekenland heeft de veiligheidsplannen rond de Olympische Spelen, in augustus in Athene, aangescherpt, aldus minister Spiliotopoulos van Defensie vrijdag. Vooral in het openbaar vervoer en op de luchthaven zijn 'zichtbare en onzichtbare controles' aangebracht. Griekenland heeft de NAVO officieel om hulp gevraagd bij de beveiliging van de Spelen.

In Groot-Brittannië gold al een verhoogde staat van paraatheid. Duitsland ziet geen aanleiding om de alarmfase wegens terrorismegevaar op te schroeven, nadat aanslagen op forensentreinen in Madrid donderdag aan bijna tweehonderd mensen het leven hebben gekost. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily vrijdag gezegd. De minister zei ervan overtuigd te zijn dat de Baskische afscheidingsbeweging ETA verantwoordelijk is voor het bloedbad. Ook Oostenrijk en Hongarije melden geen extra beveiliging.

In Nederland zijn donderdag extra veiligheidsmaatregelen genomen rond de Spaanse ambassade in Den Haag en het Spaanse consulaat in Amsterdam. Over verdere veiligheidsmaatregelen is nog overleg gaande, zo zei premier Balkenende vrijdag na afloop van de ministerraad. Volgens de premier zou het internationaal terrorisme ook Nederland kunnen treffen. 'Als het terrorisme overal kan toeslaan, dan zou het ook in Nederland kunnen', zei Balkenende. Daarom moet ook Nederland zijn 'steentje bijdragen' aan de strijd tegen het terrorisme. De aanslagen bewijzen nog maar eens dat we altijd alert en waakzaam moeten zijn, aldus de premier.

Balkenende zei verder dat de beelden van de aanslagen in Madrid hem stil maakten van 'woede, verdriet en zorg over de wereld waarin je leeft'. Donderdagavond had hij premier Aznar van Spanje telefonisch namens het kabinet zijn medeleven betuigd. De premier wilde niet speculeren over de vraag of Al Qa'ida mogelijk achter de aanslagen zit. Minister Bot van Buitenlandse Zaken hield die mogelijkheid donderdag nadrukkelijk wel open.

Meer over