Landen verscherpen veiligheid na aanslagen

Na de aanslagen in Madrid hebben veel landen extra veiligheidsmaatregelen genomen. Vooral bondgenoten van de Verenigde Staten hebben scherpere controles aangekondigd....

Overal in Europa worden, al dan niet omzichtig, Spaanse doelen zoals ambassades, reisbureaus en bedrijven extra in de gaten gehouden. Maar ook op treinstations en luchthavens gelden strenge controles.

Aan de Frans-Spaanse grens zijn de maatregelen scherper dan anders. Ook Portugal houdt de grens met Spanje goed in de gaten. De organisatie van het EK-voetbal in Portugal sluit extra veiligheidsmaatregelen rond het Spaanse team niet uit. Ook de vluchten van en naar Spanje kunnen rekenen op meer maatregelen, zo meldde onder meer het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Polen heeft de controles aan de grens verscherpt. De Poolse politie is vrijdag extra paraat. Dat heeft de regering meegedeeld. Japan, ook een bondgenoot van Amerika, heeft de autoriteiten in het land opgeroepen waakzaam te zijn voor mogelijke aanslagen. De alarmfase voor terreurdreiging is in Japan al verhoogd sinds het land vorig jaar troepen naar Irak stuurde. Japanse media meldden toen dat al-Qaeda had gedreigd met een aanslag in de hoofdstad Tokio.

Griekenland heeft de veiligheidsplannen rond de Olympische Spelen, in augustus in Athene, aangescherpt, aldus minister Spiliotopoulos van Defensie vrijdag. Vooral in het openbaar vervoer en op de luchthaven zijn 'zichtbare en onzichtbare controles' aangebracht, zo meldde de Griekse tv.

In Groot-Brittannië gold al een verhoogde staat van paraatheid. Duitsland ziet geen aanleiding om de alarmfase wegens terrorismegevaar op te schroeven, nadat aanslagen op forensentreinen in Madrid donderdag aan bijna tweehonderd mensen het leven hebben gekost. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily vrijdag gezegd.

'Uit alle analyses blijkt dat er geen verandering is in de veiligheidssituatie in Duitsland', zei Schily op de Duitse televisie. De minister zei ervan overtuigd te zijn dat de Baskische afscheidingsbeweging ETA verantwoordelijk is voor het bloedbad. Wanneer zou blijken dat het terreurnetwerk al-Qaeda de aanslagen heeft gepleegd, 'zou dat de situatie veranderen', aldus Schily. Ook Oostenrijk en Hongarije melden geen extra beveiliging.

Meer over