Landal GreenParks krijgt beheer over Tsjechisch bungalowcomplex

Landal GreenParks breidt uit in Tsjechië. Landal krijgt het beheer over Marino Lipno, een bungalowpark dat Nederlandse projectontwikkelaars bouwen aan het Lipno-meer, een stuwmeer tegen de grens met Oostenrijk....

Directeur Leo van der Meer van Landal GreenParks heeft een principe-akkoord bereikt met het bedrijf International Properties in Apeldoorn. De projectontwikkelaars geven deze maand een 'roadshow'. Beleggers worden uitgenodigd om geld te steken in een of meer bungalows.

'We hebben de afspraak gemaakt', zegt Van der Meer, 'dat wij het park zullen beheren als tenminste honderd huizen zijn verkocht. Ik heb begrepen dat het vrij hard gaat met de verkoop.'

Er zijn in Lipno 250 bungalows gepland. De methode om beleggers aan te trekken voor de financiering wordt veel toegepast. In Nederland liggen de prijzen voor een ingerichte bungalow tegen de anderhalve ton. In Lipno beginnen de prijzen bij 92 duizend gulden.

International Properties mikt niet alleen op beleggers, maar ook op particulieren die een tweede huis zoeken. Er geldt in Lipno geen verplichting om het huis beschikbaar te stellen voor de verhuur aan klanten van Landal GreenParks.

Landal is sterk aan het uitbreiden. Op de ranglijst van bungalowparken staat het bedrijf op de derde plaats, achter de Gran Dorado Group en marktleider Center Parcs. Die twee zijn terughoudend met het investeren in nieuwe parken in Nederland en vlak daarbuiten.

Reden is de overcapaciteit op de bungalowmarkt. In Nederland staat het gemiddelde huisje bijna 60 procent van het jaar leeg. Nu is Lipno mede bedoeld voor Duitse en Oostenrijkse huurders, maar Landal GreenParks is ook in gesprek met de ontwikkelaars van een bungalowpark annex camping op de Lünenburgerheide.

Dat zou - Lipno meegerekend - het zestiende park kunnen worden van Landal. Op de Lunenburgerheide wordt een fors park gebouwd met ongeveer vierhonderd huizen en driehonderd kampeerplekken. In diezelfde regio heeft Gran Dorado de plannen voor de bouw van een bungalowpark bevroren.

Meer over