Weekendwijzer

Land van aankomst, Het verhaal van Rowwen Hèze,

De 7 interessantste programma's dit weekend, inclusief een nieuwe kans voor wie eerder Land van aankomst heeft gemist.

Beeld uit Land van aankomst. Beeld .
Beeld uit Land van aankomst.Beeld .

1. Het verhaal van Rowwen Hèze
Zaterdag, NPO 3, 23.45 uur

De een wilde aan de vrouw komen, dus was een bandje een goed idee. De ander had geen andere keus, een muzikale carrière was de enige manier om bij zijn gezin te blijven. In de documentaire Het verhaal van Rowwen Hèze wordt aan de hand van vele gesprekken met de muzikanten, hun naasten en archiefbeelden het verhaal van de Limburgse popgroep Rowwen Hèze verteld. Zanger Jack Poels werd in 1985 door drie jonge jongens met knikkende knieën overgehaald de leadzanger van de band te worden. Poels vond het goed, mits er niet alleen nummers in het Engels werden gezongen, maar ook in het Limburgs. Juist de Limburgse nummers sloegen aan en de rest is geschiedenis. Rowwen Hèze gaat al bijna dertig jaar mee en de band is meester in het opzwepen van het publiek.

Jack Poels, leadzanger van het dertig jarige Rowwen Heze neemt bloemen in ontvangst na hun optreden tijdens de 10e editie van Concert at Sea. Beeld ANP
Jack Poels, leadzanger van het dertig jarige Rowwen Heze neemt bloemen in ontvangst na hun optreden tijdens de 10e editie van Concert at Sea.Beeld ANP

2. Toen zij van Rotterdam vertrokken
NPO Doc, zaterdag 01.00 uur
zondag 23.00 uur

Terwijl in Utrecht de Tour de France door de straten vliegt, blikt NPO Doc terug op de Grand Départ van vijf jaar geleden in Rotterdam. Michiel van Erp maakte destijds voor RTV Rijnmond deze documentaire over de organisatie van het evenement en de Rotterdamse wielerfans die ze hopen te bedienen. Typisch Van Erp zijn zijn gesprekken met de leden van wielervereniging De Pedaalridders: allemaal praatgrage oude mannetjes die in gezelschap van hun echtgenote terugblikken op de jaren waarin je nog fietste voor een tube scheerschuim of een gans (die je dan zelf moest ophalen en de nek omdraaien).

3. Podium on Tour
Zondag, NPO 2, 19.25 uur

De NTR tourt deze zomer langs de leukste kunst- en cultuurfestivals van Nederland. Het eerste evenement dat presentatrice Dieuwertje Blok in deze serie aandoet, is de Koorbiënnale in Haarlem. Tijdens dit festival treden niet alleen de beste vocale ensembles van Nederland op, maar ook de absolute wereldtop. Om maar een voorbeeldje te noemen, is daar het Britse koor The Sixteen onder leiding van Harry Christophers. Samen met operazangeres Tania Kross bezoekt Blok de Haarlemse 'hofjesconcerten' en met actrice Nadja Hüpscher gaat ze op zoek naar geheime kooruitvoeringen. Verder zijn er mini-colleges, bijzondere diners en multimediale concerten.

undefined

4. Land van Aankomst
Zondag, NPO 2, 20.20 uur

Voor wie Land van aankomst nog niet eerder zag, een nieuwe kans: in deze driedelig serie, gebaseerd op Paul Scheffers gelijknamige boek, wordt belicht hoe Europese samenlevingen tegen de moderne immigratie aan kijken. De serie, die eerder al werd uitgezonden in 2014, laat zien hoe de immigratie vanaf de jaren vijftig onomkeerbaar veranderde. De serie werd bekroond met een Prix d'Europe en is inmiddels met veel succes uitgezonden in onder meer Duitsland, Scandinavië en diverse Oost-Europese landen.

5. Andere Tijden Sport
Zondag, NPO 1, 22.25 uur

De zomer is net begonnen, maar Andere Tijden Sport sluit zijn zomerzevenkamp alweer af met de inmiddels 88-jarige Han Urbanus. Deze oud-honkbalspeler is de man die Nederland groot maakte in het honkbal. In 1952 kreeg hij als eerste Europeaan de kans om mee te trainen met een van de beste ploegen ter wereld: de New York Giants. Hier kwam hij tot de ontdekking dat er in Nederland niet goed werd geworpen. Hij leerde zich een nieuwe techniek aan en keerde met een instructiefilm en een boek vol aantekeningen onder de arm terug. In 1956 wordt Nederland voor het eerst Europees Kampioen. 'Honkbalprofeet' Han Urbanus en zijn broer Charles zijn de uitblinkers van de wedstrijd.

6. The Simpsons Guy
Zondag, BBC 2, 22.45 uur

Ooit werd animatieserie Family Guy (première: 1999) gezien als de gedoodverfde opvolger van The Simpsons (première: 1989). De animatieserie van showman Seth MacFarlane had dezelfde mix van volkse personages en postmoderne grappen, maar was sneller, grover en anarchistischer dan zijn grote voorbeeld. We zijn inmiddels twaalf seizoenen verder en The Simpsons blijkt helemaal geen opvolger nodig te hebben gehad.

De ideeën zijn al een tijdje op, maar de kijkers willen meer, waardoor beide series met hun onbeduidende verhaaltjes stiekem steeds meer op elkaar zijn gaan lijken. Logisch dus dat aan het begin van een nieuw seizoen de familie Griffin (van Family Guy) in een speciale, extra lange aflevering eenmalig de oversteek maakt naar het Springfield van de Simpsons. Familiehoofden Peter en Homer slaan elkaar aanvankelijk op de schouder, maar als blijkt dat het favoriete bier van de één een kopie is van het favoriete bier van de ander, gaat het alsnog mis. Aansluitend pakt de BBC uit met drie afleveringen uit seizoen 12 van Family Guy.

7. Het voordeel van de twijfel
Zondag, Canvas, 21.40 uur

Filosoof Stefaan van Brabandt en programmamaker Bram van Splunteren (VPRO, Café de Liefde) gaan in de 8-delige reeks Het voordeel van de twijfel op zoek naar het praktisch nut van de filosofie. De eerste aflevering staat in het teken van tegenslagen. 'Wat mij niet doodt, maakt me zeker sterker', schreef Friedrich Nietzsche, maar wat hebben we aan die wijsheid als ons huis instort, we ernstig ziek worden of een naaste verliezen? Van Brabandt vraagt mensen op straat naar hun levenshouding, hij praat met boeddhist en schrijver Tom Hannes (Zen of het konijn in ons brein) en laat Alain de Botton de voor- en nadelen van het stoïcisme uitleggen.

Meer over