'Land gaat veertig jaar terug in tijd'

Coffeeshophouders in Nederland reageren woedend op het voornemen van de ministers Donner (Justitie) en Hoogervorst (Volksgezondheid) om sterke nederwiet voortaan tot de harddrugs te rekenen....

'We hadden een goed beleid: softdrugs koop je in de coffeeshop, harddrugs op de hoek van de straat' zegt Goos. 'Als die scheiding weer verdwijnt, trek je de cannabis weer terug de criminaliteit in. Wiet en hasj blijven softdrugs. Ook de sterkste soorten zullen nooit dezelfde effecten hebben als harddrugs.'

Nederlandse gebruikers van softdrugs kopen ongeveer de helft van hun wiet en hasj in coffeeshops. De rest komt uit eigen kweek, van vrienden of is te koop op bijvoorbeeld feesten. Dat blijkt uit cijfers van het Trimbos-instituut.

In coffeeshops wordt twee keer zo veel wiet als hasj verkocht. Tussen de 80 en 90 procent van de verkochte cannabis komt uit Nederland. Buitenlandse wiet komt vaak uit Thailand, hasj vooral uit Marokko. Door de mindere smaak en sterkte zijn de buitenlandse producten minder populair.

Coffeeshops betrekken hun handel van thuistelers, maar ook van professionele grootschalige kwekerijen. Het bezit van meer planten dan nodig voor eigen gebruik is illegaal. De manier waarop hennepplanten geteeld worden, is cruciaal voor de uiteindelijke sterkte van het product. Nederlandse wiettelers zijn de beste ter wereld: nederwiet is gemiddeld ruim twee keer zo sterk als de wiet uit het buitenland.

Maar niet alleen de sterkte van cannabis is bepalend voor het effect op gebruikers, meent André Beckers, woordvoerder voor het cannabis-tijdschrift Highlife. De sterkte wordt uitgedrukt in het THC-gehalte. Beckers: 'Van de beste Marokkaanse hasj, waar ook de meeste THC in zit, word je nooit stoned. Hoeveel je er ook van gebruikt.' Hij denkt dat andere stoffen dan THC ook van grote invloed zijn op de roes van gebruikers.

Meer over