Lancering Antares eindelijk geslaagd

Het Amerikaanse bedrijf Orbital Sciences Corp heeft zondag vanaf de ruimtebasis Wallops voor de Amerikaanse oostkust voor het eerst de testraket Antares gelanceerd. De enkele malen uitgestelde lancering moet het begin markeren van een aantal bevoorradingsvluchten die Orbital voor de NASA zal uitvoeren naar het ruimtestation ISS.

Redactie
null Beeld reuters
Beeld reuters

Woensdag moest Orbital als gevolg van een technisch probleem de lancering van de veertig meter hoge raket op het laatste moment annuleren. Zaterdag gooide de sterke wind nog roet in het eten, maar zondag kon Antares zoals gepland om 17.00 uur plaatselijke tijd worden gelanceerd.

Vrachtcapsule
Antares slaagde erin een simulatievracht met 3,8 ton elektronisch materiaal op een hoogte van 255 kilometer in een baan rond de aarde te brengen. Orbital wil nu binnen drie maanden demonstreren dat het ook zijn vrachtcapsule Cygnus in de ruimte kan sturen. Lukt dat, dan kan het bedrijf uit Dulles nadien vluchten naar het ISS uitvoeren.

Nadat de NASA in 2006 aankondigde zijn spaceshuttleprogramma te staken, kregen twee particuliere ondernemingen de opdracht bevoorradingsmissies naar de ISS uit te voeren. Het bedrijf SpaceX heeft inmiddels drie van zijn twaalf geplande vluchten uitgevoerd. Orbital staat op de nominatie om acht vluchten naar het ruimtestation te gaan maken.

Meer over