Lamskoteletten

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: lamskoteletten.

null Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven

Ik ben niet zo'n vleesklopper. Ja ze zijn er wel; hamertjes voor de biefstuk. U weet wel: van die vierkante, zware met piramidevormige puntjes erop. Maar die zijn er mijns inziens alleen om de cellen van taaie biefstuk kapot te slaan, waardoor-ie weer mals wordt. Koop dan niet zo'n lelijk stuk vlees, denk ik dan. Koop een goede, eerlijke kwaliteitsbiefstuk voor echt geld of eet even een keer geen vlees.

Tóch geef ik hier een recept voor lamgeslagen lam. Want als deze koteletten heel dun worden uitgeslagen dan zijn ze niet alleen snel klaar, ze worden heel anders van structuur én van smaak. Ik kocht er overigens mooie malse lamskoteletten van de bio-slager, want in dit recept gaat het om iets anders, probeer het maar eens.

undefined

Lamgeslagen lamskoteletten met een korstje van knoflook en kruiden

Ingrediënten:
- 1 el korianderzaad
- 1 el venkelzaad
- 2 el verse tijm
- 2 teentjes knoflook
- ½ tl zout
- 1 el olijfolie
- 6 dubbele lamskoteletjes (ik had 650 gram bij elkaar)

Bereidingswijze

Kerf de vetrand van de karbo's een paar keer in tot net op het vlees. Leg ze op een stuk plasticfolie en schuif de boel op een snijplank. Dek weer losjes af met een stuk folie. Sla vervolgens het vlees plat met iets zwaars, zoals een groot mes, een deegroller of de stamper van uw vijzel.

Stamp de zaden en tijm fijn in de vijzel. Voeg de knoflook toe en het zout en wrijf de knoflook tot pulp. Roer de olie erdoor en wrijf de pasta in de koteletten.

Verhit uw grill tot 200 graden. Leg de karbo's op een bakplaatje en gril ze 2 minuten aan elke kant tot ze nét gaar zijn.

Serveer met gebakken aardappeltjes en zachte slaharten met mosterdvinaigrette.

null Beeld illustratie Yvette van Boven
Beeld illustratie Yvette van Boven

De resultaten van dit recept zien? Yvette van Boven zet het recept wekelijks op Instagram: @yvettevanboven

Meer over