Lakeman: stuur falende commissarissen SNS weg

De commissarissen van SNS Reaal, Jos Nijhuis en Ludo Wijngaarden, moeten vervangen worden omdat ze 'ernstig hebben gefaald' als toezichthouder van de genationaliseerde bank.

Bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman Beeld ANP
Bedrijfsonderzoeker Pieter LakemanBeeld ANP

Dat schrijft Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) in een brief aan minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. 'Mede door hun lakse houding en een gebrek aan adequaat optreden ging de bank ten onder en werd nationalisatie onontkoombaar', aldus de SOBI-voorzitter.

Uit een onlangs verschenen rapport van de Evaluatiecommissie Nationalisatie SNS Reaal blijkt volgens Lakeman dat de bank zelf primair de oorzaak is van haar ondergang. 'De evaluatiecommissie beklemtoont dat Wijngaarden en Nijhuis in 2009 vanwege hun financiële expertise als aanwinsten werden gezien. Des te vreemder is het dat het tweetal, ondanks een hard en kritisch oordeel van de evaluatiecommissie, aanblijft als commissaris', aldus de voorzitter.

Een woordvoerster van Dijsselbloem laat weten dat Lakeman nog een reactie van de minister op zijn brief zal ontvangen en dat 'de minister volledig vertrouwen heeft in de huidige raad van commissarissen'.

Meer over