Lagerhuislid verdacht van aanranding

Een van de vicevoorzitters van het Britse Lagerhuis, Nigel Evans, is zaterdag door de politie gearresteerd op verdenking van aanranding en verkrachting van twee mannen. Na ondervraging is de 55-jarige Conservatief op borgtocht vrijgelaten. De politicus ontkent de beschuldigingen ten stelligste.

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - De twee vermeende slachtoffers, beiden in de 20, hebben tegenover de politie beweerd dat ze door Evans seksueel zijn misbruikt. Het eerste incident dateert uit 2009, het tweede zou in maart hebben plaatsgevonden. Evans heeft verbaasd en ontdaan gereageerd op de aantijgingen. Tot dit weekeinde stond hij nog op vriendschappelijke voet met het duo, verklaarde hij zondag op een geïmproviseerde persconferentie in de achtertuin van zijn stamkroeg, The Swan with the Two Necks.

Evans is één van de meest ervaren Lagerhuisleden. De zoon van een krantenverkoper uit Wales werd 21 jaar geleden tot parlementslid gekozen en groeide uit tot een populair politicus, zowel in Westminster als in zijn Noord-Engelse kiesdistrict. Drie jaar geleden verkozen collega's hem tot een van de drie plaatsvervangende Kamervoorzitters. Een paar maanden later kwam hij er openlijk voor uit homoseksueel te zijn. Evans zei moe te zijn te moeten liegen over zijn seksuele voorkeur. Een Labour-parlementslid had 'gedreigd' zijn geaardheid bekend te maken.

Britse volksvertegenwoordigers komen vaker in opspraak wegens zedenzaken. Twee jaar geleden werd Evans' fractiegenoot Andrew Bridgen door een vrouw van aanranding beticht. Later bleek het om valse aantijgingen te gaan. Enkele maanden terug kwam een Hogerhuislid van de Liberaal-democraten in het nieuws omdat hij vrouwelijke partijleden zou hebben betast. Het is nog onduidelijk of Evans hangende het onderzoek zal aanblijven als vice-Lagerhuisvoorzitter.

undefined

Meer over