Lagerhuis scherpt antiterreurwetgeving aan

Het Britse Lagerhuis heeft woensdag ingestemd met een wet die het verheerlijken van terreurdaden strafbaar stelt. Ondanks harde kritiek vooraf schaarde een vrij ruime meerderheid zich achter het omstreden plan waarmee de Britse antiterreurwetgeving verder is aangescherpt....

315 parlementariërs stemden voor het wetsontwerp, 277 Lagerhuisleden waren tegen. Onder de tegenstemmers waren alle oppositieleden van de Conservatieven en de Liberaal-Democraten. Ook zeventien afgevaardigden uit de regeringspartij Labour van de premier Tony Blair stemden tegen.

Blair haalde in een toespraak voor de stemming woensdag het voorbeeld aan van de radicale moslimgeestelijke Abu Hamza Al Masri om de Lagerhuisleden te overtuigen van de noodzaak van de nieuwe wet. De premier noemde de wet ‘vitaal om het land te beschermen tegen mensen als Abu Hamza’.

Hamza werd eerder deze maand tot zeven jaar cel veroordeeld wegens het aanzetten tot moord en haat. Hamza, die imam was in de Finsbury Park moskee, zei in zijn preken onder meer dat het onder alle omstandigheden gerechtvaardigd is om niet-moslims te doden. Bij de geestelijke waren ook videobanden gevonden waarop wordt opgeroepen tot rassenhaat.

Volgens de oppositie blijkt uit de veroordeling dat de bestaande wetgeving voldoende is en dat de nieuwe wet overbodig is. Lagerhuislid William Hague van de Conservatieven beschuldigde Blair van ‘ineffectieve autoritaire praktijken’.

Tegenstanders van de wet vrezen een beperking van de vrijheid van meningsuiting. De definitie van verheerlijken zou te vaag zijn en kan daardoor te ruim geïnterpreteerd worden.

De stemming woensdag betekende de derde belangrijke overwinning voor de regering van Blair deze week. Het Lagerhuis gaf maandag goedkeuring aan de invoering van een nationale identiteitskaart en ging dinsdag akkoord met een ver reikende antirookwet.

De autoriteit van Blair, die de afgelopen maanden sterk was afgebrokkeld, lijkt daarmee enigszins hersteld. De premier stond onder steeds grotere druk om het stokje over te dragen aan zijn minister van Financiën Gordon Brown.

Blairs gezag was ondermijnd na een aantal nederlagen in het Britse parlement. Zo had het Britse Hogerhuis vorige maand nog de ‘verheerlijken-wet’ verworpen en ook nee gezegd tegen de identiteitskaart. Het is nu de vraag of de Lords van het Hogerhuis, vooral de conservatieve leden, dwars blijven liggen.

De nieuwe wet is onderdeel van een serie maatregelen, gebundeld in de Terrorism Bill, die na de aanslagen van 7 juli 2005 in Londen door de regering zijn voorgesteld in de strijd tegen terrorisme. Al eerder heeft het parlement onderdelen van de wet afgeschoten.

Meer over