Lagere temperaturen

De kop boven dit stukje is geen voorspelling, maar een aanbeveling: het startsein van een campagne van het Voedingscentrum om de temperatuur in de koelkast vooral tussen 4 en 7 graden Celcius te houden....

We namen onmiddellijk de proef op de som: de temperatuur in de Volkskeukenkoelkast is onderin 8 graden en bovenin zelfs 9. Dat is dus te hoog.

Als de temperatuur waaronder voedingsmiddelen bewaard moeten worden zo nauw luistert, kwamen voedselvergiftigingen voor de tijd van de koelkast dan zoveel vaker voor? We speculeren hier even en denken van niet. Onze voorouders hadden weliswaar geen koelkast, maar daar werd de melk elke dag vers aan huis bezorgd. Pesto, kappertjes en tomatenketchup hadden hun weg naar de meeste keukens nog niet gevonden. Potten augurken, flessen olie en azijn kunnen net zo goed of beter buiten de koelkast worden bewaard. Kliekjes hadden onze voorouders waarschijnlijk ook niet. De borden gingen schoon leeg in die tijd.

Het volgende recept is, mits de koelkast voldoende koelt, zeker een paar dagen houdbaar. Het is lekker op een warme dag: koude komkommersoep met meloen.

Een halve komkommer in blokjes snijden. De rest schillen, fijn snijden en door een fijnmazige roerzeef draaien. Meloenen ontpitten en vruchtvlees in blokjes snijden. Appel schillen, klokhuis verwijderen, grof raspen en met wat citroensap besprenkelen. Gedroogde tomaten in reepjes snijden. Yoghurt loskloppen met rest van citroensap, peper en 3/4 van de dille. Meloen- en komkommerblokjes, tomaatreepjes en appel door de yoghurtsaus scheppen. Tot slot komkommervocht toevoegen en voorzichtig doorroeren.

Soep over vier borden verdelen en garneren met dille. Lekker met brood, humus en geitenkaas.

Om ons te helpen de juiste temperatuur in te stellen, verstrekt het Voedingscentrum gratis koelkastthermometers en de folder Bewaarwijzer. Daar had Arthur Dent, een van de hoofdrolspelers uit de trilogie The Hitchhiker's Guide to the Galaxy van Douglas Adams, nog wat van kunnen opsteken. In deel vier komt hij na lange afwezigheid weer thuis. Hongerig als hij is, pakt hij de drie minst harige dingen uit de koelkast en zet ze op een bord. Omdat ze geen pogingen doen weg te lopen, noemt hij ze ontbijt en eet ze op.

Bestellen van de gratis Bewaarwijzer en de koelkastthermometer kan op www.voedingscentrum.nl of telefonisch: 070-3068888. Zolang de voorraad strekt.

Meer over