Lagere productiviteit drukt koersen

De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag gedaald vanwege teleurstellende productiviteitscijfers. Voor de eerste keer in zes jaar is de Amerikaanse werknemer er een kwartaal niet productiever op geworden....

Van onze verslaggever

Hogere lonen in ruil voor minder werk betekent voor de belegger dat de winstmarge van bedrijven naar beneden gaat. Aandelenkoersen, die een afspiegeling zijn van de verwachte winst van een bedrijf, vielen dan ook naar beneden. De belangrijkste index van Wall Street - the Dow Jones Industrial Average - daalde met 0,5 procent naar 10883,51 punten.

De financiële waarden lagen het scherpst onder vuur. American Express viel 4 procent op 41,30 dollar nadat een analist van Morgan Stanley zei dat de stijgende werkloosheid en het grote aantal faillissementen de leningen van de bank in gevaar zouden kunnen brengen. JP Morgan leverde 2,4 procent in op 47,99 dollar En Citigroup, de grootste bank van de Amerika, verloor bijna 2 procent op 47,79 dollar.

Telecombedrijf MCI Worldcom maakte bekend dat het een obligatielening gaat uitschrijven voor een bedrag van ruim 30 miljard gulden. Worldcom gaat 8,4 procent rente betalen en moest daarom 1,7 procent inleveren op 17,98 dollar.

Onder de dertig Dow Jones-fondsen waren Kodak, Home Depot, Caterpillar, IBM en Boeing de enige stijgers.

Op de technologiebeurs Nasdaq was het evenmin feest.

Na een dipje van 0,3 procent sloot de Nasdaqindex uiteindelijk wel 1,15 procent hoger op 2197,94 punten.

Omdat pc-fabrikant Dell aangekondigd heeft dat het 4 duizend banen schrapt, deden de beleggers alle grote computerbouwers in de verkoop. Dat Dell 10 procent van zijn personeel naar huis stuurt, betekent voor beleggers dat het bedrijf geen vertrouwen heeft in een snel herstel van de pc-verkopen. Daarbij zet een door Dell ontketende prijzenoorlog de winstmarges van de pc-industrie onder druk. Compaq, Hewlett Packard en Gateway moesten alledrie inleveren. Dell zelf verloor 3,8 procent op 24,83 dollar.

Met name Cisco was populair. Bij grote omzet steeg het aandeel 5 procent naar 20,38 dollar. Beleggers hadden er vertrouwen in dat de cijfers die Cisco nabeurs heeft gepubliceerd niet tegen zouden vallen. De positieve bijstelling van een analist van Morgan Stanley gaf extra steun aan dat vertrouwen.

Meer over