nieuws

Lagere instroom ziekenhuizen, daling besmettingscijfer vlakt af en de wereldwijde verschillen in vaccinatiegraad nemen toe

De belangrijkste coronacijfers van vrijdag: er komen minder coronapatiënten binnen in Nederlandse ziekenhuizen, het besmettingscijfer daalt minder snel dan een week geleden en de grote verschillen in vaccinatiegraad tussen continenten blijft toenemen.

Instroom ziekenhuizen daalt, maar druk op ic blijft hoog

Er liggen minder nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis dan vorige week. In de afgelopen zeven dagen werden 278 mensen met covid-19 opgenomen, vorige week waren dat er nog 312. Wel is er een groot verschil tussen de reguliere- en ic-afdelingen. Waar de verpleegafdelingen 13 procent minder patiënten zagen binnenkomen, blijft het aantal nieuwe ic-patiënten stabiel. Het OMT ziet een daling van het aantal ziekenhuis- en ic-opnamen van 20 procent op weekbasis als vereiste voor verdere versoepelingen. Het dalende instroomcijfer leidt inmiddels ook tot minder bezette bedden. In totaal liggen er 2.521 coronapatiënten in het ziekenhuis, een daling van 7 procent ten opzichte van een week geleden. Ook dat cijfer is vooral te danken aan de afname op de verpleegafdeling. De bezetting op de ic’s is met 797 bedden maar nipt lager dan vorige week, toen lagen er 807 patiënten.

Besmettingscijfer daalt minder snel dan vorige week

Het aantal gemelde besmettingen neemt een stuk minder snel af dan vorige week. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM dagelijks gemiddeld 7.133 positieve testen, 3 procent minder dan een week eerder. Vorige week vrijdag was er nog een daling van 12 procent. Hoewel het tempo van de daling afvlakt, wordt er momenteel juist minder getest. De GGD’s nemen nu zo’n 56 duizend testen per dag af, vorige week waren dit nog 62 duizend. Door de meivakantie gaan minder schoolkinderen langs de teststraat.

Ongelijkheid vaccinatiegraad per continent neemt alleen maar toe

Het verschil in de vaccinatiegraad tussen continenten is de afgelopen weken verder toegenomen. Waar Noord-Amerika en Europa versnellen, blijft Afrika flink achter. Tot nu toe werd daar slechts anderhalve prik per honderd inwoners gezet. In Noord-Amerika, het continent met het hoogste vaccinatietempo, waren dat er vijftig per honderd inwoners. Een inhaalslag lijkt nog niet ophanden omdat Afrika nog steeds weinig vaccins geleverd krijgt. Azië telt in absolute aantallen de meeste toegediende doses, namelijk 590 miljoen, maar blijft omgerekend naar inwonertal achter. Er zijn ook grote verschillen tussen landen, zoals in Zuid-Amerika, waar alleen Chili en Uruguay een aanzienlijk deel van de bevolking hebben gevaccineerd. Die situatie in landen met een lage vaccinatiegraad kan grote gevolgen hebben voor de rest van de wereld omdat het virus daar vrijer kan rondgaan.

Meer over