Lachen

'T is al gauw knikkebollen geblazen met geld. Doodsaai werkelijk, er is helemaal niks aan. Leg maar eens een tientje voor je op tafel....

Giraal is er nog minder lol te beleven. Vervang het tientje eens door een bankafschrift. Een diepe geeuw kan niemand onderdrukken, velen leggen meteen het hoofd op de armen en vallen in slaap. Want wat leert het bankafschrift ons? Eerst stond er 1635,72 gulden op de rekening, er is 109,95 gulden van afgeschreven, nu staat er 1525,77 gulden op. Diep onder de indruk ben ik van dat gegeven: eerst was het zoveel, maar nu is er iets vanaf en daardoor is het minder geworden. De rijkdom van deze redenatie is nauwelijks te bevatten. Meer, minder, hoger, lager; wat een inspiratiebron!

Geld is dood- en doodsaai. Het is stuitend eendimensionaal en zo kaal als een biljartbal. Een glimlach glijdt er vanaf. 'Zegt het ene dubbeltje tegen het andere: plat hè?' Nee, daar worden we niet vrolijk van.

Oppassen voor somberheid nu. Is ook nergens voor nodig want dat tientje is tenslotte niet gemaakt om Pipo de Clown naar de kroon te steken. Het is maar een middeltje, zoals een pen, een computer of een machinegeweer. Handig om iets op te schrijven, een mailtje te versturen of iemand dood te schieten, maar verder niet bedoeld een doel te hebben.

Gauw iets doen dus met dat geld, het middeltje schreeuwt om een doel. Niet op tafel laten liggen, dat tientje, maar koop er drie paar sportsokken voor: leuk! Of geef het aan je buurvrouw; een glimlach. Of steek het aan en warm je zes seconden; genoeglijk! Zet het op een spaarrekening, samen met allerlei andere tientjes en denk aan de gezelligheid in de caravan die je ervan gaat kopen (gezellig!). Of verminder je schuld met een tientje (lucht!). Kies in ieder geval een doel. En als je een leuk doel kiest, kun je nog lol hebben ook. Want met geld kun je enorm lachen.

Meer over