Lachen met PowerPoint

We kennen David Byrne als de zanger en leider van de New Yorkse popgroep Talking Heads. We kennen het computerprogramma PowerPoint als het elektronische banddia-showtje waarmee tegenwoordig menig presentatie wordt opgeleukt....

Nou ja, leuk PowerPoint steekt vooral de wat minder bedeelde spreker een helpende hand toe.

Via bijna lullige keuzemenuutjes kan iedereen nu een presentatie geven. Zo van 'vertel het slechte nieuws direct' en 'wees duidelijk, probeer de zaken niet te verdoezelen'. Of: 'Tot slot: verzin een inspirerende uitsmijter.' De spreker hoeft het slechte nieuws of te zonnige slotzin alleen nog maar in te typen, kleurtje eronder, een paar verbindende pijlen eroverheen, en de halve lezing is klaar!

Wat krijg je als David Byrne met PowerPoint gaat spelen? Een hilarische en prachtige dvd met vijf presentaties-met-muziek, met bijpassend boek. Muzikant, fotograaf en kunstenaar Byrne ontdekte een paar jaar geleden PowerPoint, ging er voordrachten mee geven, totdat hij op een gegeven moment lezingen ging geven over lezingen geven.

Met de kinderlijke knip-en-plakgraphics van PowerPoint knutselde hij vrolijke beelden in elkaar: een wirwar van gekleurde en gebogen pijlen, of het kloonschaap Dolly met eroverheen een plastic overlay van grafische elementjes. Dolly's ogen werden computerknoppen, haar wangen aanhalingstekens, haar bek een vlaggetje. Byrne stapelde loze kreten op elkaar en maakte een be lachelijk schema dat mode merken, kunsttheoretische termen, moderne muziekstromingen en trendfenomeentjes als botox en nail salons aan elkaar linkt. Alles om te laten zien hoe mooi en hoe stom de wereld met PowerPoint dreigt te worden. Zelden zo'n grafisch spectaculair boek gezien dat zo ironisch hedendaagse marketing op de hak neemt. En ooit nog met droge ogen naar een suffe PowerPoint-presentatie kijken wordt na Byrnes boek héél moeilijk.

Meer over