Labourleider Corbyn: geen 'shoot-to-kill' op terrorist

Jeremy Corbyn zal, als premier, nooit een shoot-to-kill goedkeuren, ook niet in het geval van een terroristische aanval op de straten van Londen. Dat heeft de Britse oppositieleider maandag beweerd bij een BBC-interview. Volgens hem is het 'gevaarlijk' en kan het 'een averechtse werking' hebben. Hij voegde eraan toe dat het beter is om zulke aanvallen te voorkomen, onder meer het behulp van kennis die wijkagenten opdoen.

Jeremy Corbyn, leider van de Britse Labourpartij tijdens een toespraak Beeld afp
Jeremy Corbyn, leider van de Britse Labourpartij tijdens een toespraakBeeld afp

In het vraaggesprek met Laura Kuenssberg vroeg de pacifistische Labour-voorman zich tevens af wat de juridische grond was van de beslissing van de Amerikanen en Britten om Mohammed Emwazi, beter bekend als Jihadi John, met een drone-aanval te doden. Hij had eerder al verklaard dat het veel zuiverder zou zijn geweest om de IS-beul op een of andere manier voor de rechter te brengen. Hoe, dat bleef onduidelijk, want Corbyn is tegen het inzetten van grondtroepen.

Wat hem betreft moet er een politieke en diplomatieke weg naar vrede in Syrië en Irak worden gezocht. De beslissing van de Fransen om na de bloedige aanslagen in Parijs de luchtaanvallen op Raqqa, de hoofdstad van IS, te intensiveren keurde hij af. Volgens hem maakt militair ingrijpen de situatie er niet beter op. Ondanks zijn belofte om duidelijke taal te spreken, weigerde Corbyn te zeggen of hij ooit voor luchtaanvallen zal stemmen, bijvoorbeeld wanneer er een mandaat ligt van de Verenigde Naties.

Wanneer premier David Cameron het Lagerhuis gaat voorstellen om ook bommen te gooien op Syrisch grondgebied zal Corbyn, de partijrebel van weleer, zijn fractie dwingen tegen te stemmen. Corbyns voorzichtige optreden heeft voor kritiek gezorgd. De nieuwssite van televisiekanaal Sky gebruikte zelfs de term 'Jihadi Jez' in een kop boven een artikel. Zo zou een partijgenoot zijn leider hebben genoemd. Na een petitie met 50.000 handtekeningen heeft Sky het stuk inmiddels verwijderd.

Meer over