Labour verliest zwaar in Engelse verkiezingen

De Labour-partij van de Britse premier Blair heeft bij de donderdag gehouden gemeenteraadsverkiezingen in Engeland zware verliezen geleden....

ANP

In totaal stonden er donderdag 4360 zetels op het spel. Na bekendmaking van de onvolledige uitslagen in 163 van de 176 betrokken gemeenteraden bleek vrijdagmorgen dat Labour 254 zetels heeft verloren, terwijl de Conservatieven er al 250 hebben bijgekregen in vergelijking met de verkiezingen van vier jaar geleden.

Ook de uiterst rechtse British National Party staat op winst, van dertien zetels. De Groenen profiteerden met veertien zetels winst en een aantal splinterpartijen verloor 33 zetels.

Premier Blair zal vrijdag een herschikking uitvoeren van zijn kabinet. Dat hebben zijn woordvoerders gemeld. Minister Charles Clarke van Binnenlandse Zaken en vice-premier John Prescott, twee vertrouwelingen van Blair, liggen zwaar onder vuur: Prescott zal mogelijk een deel van zijn portefeuille kwijtraken en Clarke verschuift mogelijk naar een ander departement.

Prescott is in opspraak vanwege een seksaffaire en Clarke omdat meer dan duizend illegale criminelen na het uitzitten van hun straf niet het Verenigd Koninkrijk zijn uitgezet. Volgens Blair, die al negen jaar aan de macht is, is dat probleem al voor zijn regeerperiode ontstaan.

De stembusgang gold als een test voor de populariteit van Blair, die aan zijn derde en laatste ambtstermijn bezig is. De eerste minister en zijn regeerploeg buitelen al weken van schandaal naar schandaal en de roep om een voortijdig vertrek van Blair is groot. Volgens een peiling van de BBC wil 36 procent van de Britten dat Blair direct opstapt. Nog eens 14 procent wil dat hij voor het einde van het jaar zijn biezen pakt.

Ongeveer 23 miljoen inwoners van Engeland, meer dan de helft van het electoraat van het Verenigd Koninkrijk, konden hun stem uitbrengen. Opiniepeilingen gaven vooraf al aan dat de Labour-partij afstevende op het slechtste resultaat in decennia. Analisten zeiden dat een verlies van meer dan 200 zetels ongekend beroerd zou zijn voor Labour. Dat doemscenario is nu uitgekomen.

Meer over