NieuwsBrexit-deal

Labour verdeeld over Brexit-verdrag

Nu de Britse Conservatieve Partij eindelijk eensgezind is over Brexit, is het de beurt aan Labour om verdeeld te zijn. Meerdere socialisten zullen tegen het door Boris Johnson gesloten handelsakkoord stemmen, partijleider Keir Starmer daarmee trotserend. Ondanks deze opstand zal een meerderheid van het Lagerhuis morgen vrijwel zeker voor de deal stemmen.

Labour-leider Keir Starmer kan niet voorkomen dat meerdere van zijn partijgenoten tegen de Brexit-deal zullen stemmen. Beeld AFP
Labour-leider Keir Starmer kan niet voorkomen dat meerdere van zijn partijgenoten tegen de Brexit-deal zullen stemmen.Beeld AFP

Met zijn handelsakkoord heeft Johnson de oppositiepartij met een probleem opgezadeld. Wanneer Labour voor stemt, zal het de komende jaren moeilijk worden om over de inhoud te klagen. Wanneer de partij tegen stemt, of zich van stemming onthoudt, bestaat de kans dat er een No Deal komt. Tevens zou het niet goed vallen bij de Labour-stemmers die voor Brexit zijn. Na flink wat wikken en wegen koos Starmer voor de eerste optie.

Dat besluit heeft voor weerstand gezorgd. Meerdere aanhangers van ex-partijleider Jeremy Corbyn, waaronder diens rechterhand John McDonnell, hebben al toegezegd om tegen het akkoord te stemmen. Dat geldt ook voor enkele eurogezinde afgevaardigden, zoals Ben Bradshaw. Laatstgenoemden hebben er principieel moeite mee om voor een overeenkomst te stemmen die de Britten armer zou maken.

De tegenstemmers krijgen gezelschap van de eurogezinde Liberaal-democraten en de Schotse nationalisten. SNP-leider Nicola Sturgeon had eerder verklaard dat elke mogelijke deal beter is dan een rampzalige No Deal, maar de Schotse fractie in het Britse parlement zal toch de voorkeur geven aan een No Deal boven het gesloten akkoord. Ook de Noord-Ieren zullen uit principe tegen de deal stemmen.

De Conservatieve fractie zal in grote meerderheid de deal van hun leider steunen. Zelfs de geharde eurosceptici, bijgenaamd de Spartanen, lieten positieve geluiden horen. De zogeheten Star Chamber van de European Research Group, een groep juristen onder leiding van Brexit-veteraan Bill Cash, is al sinds Eerste Kerstdag bezig met het doorpluizen van de 1.246 pagina’s. Dinsdagmiddag zullen ze hun eindoordeel, en stemadvies, geven.

Reconstructie: de lange weg naar de Brexit-deal

Dit zijn de gevolgen van Brexit in Nederland

Meer over