NIEUWSLABOUR

Labour-leider Starmer zet prominent lid uit partij om verspreiden ‘antisemitische samenzweringstheorie’

De Britse Labour-leider Sir Keir Starmer heeft Rebecca Long-Bailey, een prominent lid van zijn schaduwkabinet, ontslagen wegens het verspreiden van een ‘antisemitische samenzweringstheorie’.

Patrick van IJzendoorn
Rebecca Long-Bailey. Beeld AFP
Rebecca Long-Bailey.Beeld AFP

Met het ontslag wil Starmer aantonen dat hij resoluut een einde wil maken aan antisemitische uitingen binnen zijn partij. Er loopt momenteel een onderzoek naar antisemitisme binnen Labour.

Rebecca Long-Bailey, de onderwijswoordvoerder, had via Twitter een interview gedeeld waarin de actrice Maxine Peake een verband legt tussen de dood van George Floyd en het beleid van de Israëlische overheid.

‘Maxine Peake is een absolute diamant.’ Met deze tweet had Corbyn-adept Long-Bailey het interview geprezen dat de 45-jarige actrice, die Martha Costello speelt in de advocatenserie Silk, had gegeven aan The Independent. Daarin sprak Peake de hoop uit dat het kapitalisme kan worden vernietigd. Toen de dood van Floyd ter sprake kwam zei ze het volgende: ‘De tactieken die door de Amerikaanse politie worden gebruikt, het drukken van de knie in de nek van George Floyd, is geleerd middels seminars met de Israëlische geheime diensten.’ The Independent voegde er tussen haakjes aan toe dat een woordvoerder van de Israëlische politie deze aantijging ontkent.

Via sociale media ging zowel het interview als het lovende commentaar van Long-Bailey als een lopend vuurtje rond. Dat was gênant voor Starmer die er alles aan doet om de antisemitische smetten te verwijderen bij de arbeiderspartij. ‘Als leider van de Labour Partij is Starmer duidelijk geweest dat zijn voornaamste prioriteit het herstellen van de vertrouwensband met de joodse gemeenschap is,’ zo liet de partij in een verklaring weten.

Long-Bailey beweerde dat ze het interview had geretweet omdat Peake in haar kiesdistrict woont en dat ze de woede deelt die de actrice heeft met betrekking tot het regeringsbeleid. Tevens noemde Peake Starmer ‘het acceptabele gezicht voor mensen die niet echt links zijn’.

Haar ontslag zal voor onrust zorgen binnen de Labourpartij. Partijideoloog Owen Jones noemde het een ‘absurde overreactie’, terwijl oprichter van vernieuwingsbeweging Momentum Jon Lansmann erop wees dat Amnesty International heeft beweerd dat Amerikaanse politiekorpsen wel degelijk in Israël worden getraind. Het Conservatieve kamerlid Robert Halfon zag het ‘als een bewijs dat Starmer bezig is om de partij te ‘de-corbyniseren’, wat aantoont dat Labour weer een partij gaat worden waar rekening mee moet worden gehouden’. De Jewish Labour Movement, een van de oudste bewegingen binnen de partij, prees Starmer voor zijn kordate optreden.

Long-Bailey weigert haar omstreden tweet te verwijderen.

Meer over