nieuwslabour

Labour heft schorsing ex-leider Jeremy Corbyn op

De Britse Labourpartij heft de schorsing van haar voormalige leider Jeremy Corbyn op: de politicus mag weer namens Labour in het parlement plaatsnemen, zo is volgens Britse media besloten.

Redactie
De Britse partij Labour heeft de schorsing van haar voormalige leider Jeremy Corbyn opgeheven: hij mag weer namens de partij plaatsnemen in het parlement. Beeld REUTERS
De Britse partij Labour heeft de schorsing van haar voormalige leider Jeremy Corbyn opgeheven: hij mag weer namens de partij plaatsnemen in het parlement.Beeld REUTERS

De 71-jarige Corbyn werd 19 dagen geleden geschorst nadat hij de resultaten van een onafhankelijk onderzoek naar antisemitisme binnen Labour buitensporig had genoemd. In het rapport stond dat zowel de partij als Corbyn jarenlang discriminatie en intimidatie van Joden hadden toegelaten. Volgens Corbyn echter, werd de hele kwestie door de media en tegenstanders groter werd gemaakt dan hij was. De mate van antisemitisme binnen Labour werd volgens de politicus ‘schromelijk overschat’.

Sinds Corbyn’s machtsovername in 2015 is de partij regelmatig in opspraak gekomen door antisemitische opmerkingen van Kamerleden en partijactivisten, met name via sociale media. Het gaat hierbij niet om kritiek op het Palestina-beleid van Israël, maar om jodenhaat en het delen van antizionistische samenzweringstheorieën.

Eerder dinsdag trok Corbyn zijn opmerkingen weer in. ‘Voor alle duidelijkheid: zorgen over antisemitisme zijn ‘overdreven’ noch ‘overschat’, schreef de politicus op Facebook. Hij wilde naar eigen zeggen alleen maar duidelijk maken dat de overgrote meerderheid van de Labourpartij resoluut antiracistisch is en zich verzet tegen antisemitisme.

Na zijn schorsing zat Corbyn als onafhankelijke afgevaardigde in het parlement. ‘Ik betreur de pijn die deze kwestie de Joodse gemeenschap heeft bezorgd en ik zou niets willen doen dat het zou verergeren of verlengen’, zegt hij nu.

LEES OOK

Met Jeremy Corbyn aan het hoofd van het Britse Labour nam de haat tegen Joden schrikbarende vormen aan, zag historicus Dave Rich. Hoe is dat mogelijk? We spraken hem vorig jaar.

De Britse Labour-leider Sir Keir Starmer heeft in juni dit jaar Rebecca Long-Bailey, een prominent lid van zijn schaduwkabinet, ontslagen wegens het verspreiden van een ‘antisemitische samenzweringstheorie’.

Meer over