NieuwsCoronatests

Labcapaciteit flink opgeschroefd, maar wachttijd voor coronatest loopt nog niet terug

De landelijke testcapaciteit is inmiddels flink opgeschroefd, maar de wachttijd voor het afnemen van een coronatest loopt nog niet terug. Het kost de 25 GGD’s nog zeker een week voordat ze meer tests kunnen afnemen.

Bij het UMC Utrecht is het afnemen van coronasneltesten in een teststraat van start gegaan.  Beeld ANP
Bij het UMC Utrecht is het afnemen van coronasneltesten in een teststraat van start gegaan.Beeld ANP

Dit zegt woordvoerder Kloppenburg van de GGD-koepel GGD GHOR. Nu Nederland ook buitenlandse laboratoria inzet, is er analysecapaciteit voor de GGD’s om deze week 51 duizend tests per dag af te nemen. Dat is een kwart meer dan een week eerder. Die flinke verhoging maakte minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vorige week in de Tweede Kamer bekend.

Maar toen waarschuwde de GGD’s ook meteen dat zij niet zo snel zo’n grote sprong konden maken. ‘Wij wisten dat die sprong eraan zat te komen, maar we hadden geen idee wanneer’, zegt Kloppenburg.

Inhaalslag

Eind augustus hadden de GGD’s juist van de minister te horen gekregen dat zij moesten stoppen met opschalen en geen nieuwe teststraten meer moesten openen, vanwege een tekort aan labcapaciteit. Deze week moeten de GGD’s plots een enorme inhaalslag maken. Maandag namen zij 38 duizend tests af, tegen 33 duizend een week eerder.

De GGD’s moeten meer personeel inroosteren, bestaande teststraten uitbreiden en nieuwe teststraten openen. Ook hebben de nieuwe laboratoria waarmee wordt gewerkt weer net andere voorwaarden voor de aanlevering van het materiaal. ‘Het is niet even een kratje met buisjes wegzetten aan de kant van de weg. Het is een hele logistieke operatie om 10 duizend tets per dag extra te verwerken.’

Lees ook:

We zijn een belangrijke stap dichterbij de nieuwe generatie coronatests: betrouwbaar, razendsnel en in overvloed verkrijgbaar. Twee zwangerschapstest-achtige ‘sneltests’ zijn goed genoeg voor gebruik in de teststraat, hebben wetenschappers in Utrecht en Breda vastgesteld.

Met de r kwam in september ook de w in de maand: de w van wachten op een coronatest. Lukt het ‘coronaminister’ Hugo de Jonge het tij te keren met hulp van de buitenlandse megalabs die eerst niet nodig waren?

Meer over