Laatste 'vijandelijke strijder' in VS voor rechter

CHARLESTON (ANP) - In de Verenigde Staten is dinsdag een vermeende agent van terreurgroep al-Qaeda voor de rechter verschenen. De 43-jarige Ali al-Marri zat meer dan vijf jaar zonder aanklacht vast in een militaire gevangenis in South-Carolina. Hij is nu aangeklaagd onder meer wegens het steunen van terreurgroepen. De verdachte ontkent de aanklachten, aldus zijn advocaat.

Met zijn overdracht aan de civiele juridische autoriteiten kwam er een einde aan zijn status als laatste 'vijandelijke strijder' op Amerikaans grondgebied. Hij werd kort na de aanslagen van 11 september 2001 opgepakt op verdenking van fraude met een creditcard. In 2003 kwalificeerde de regering hem als een 'vijandelijke strijder' en werd hij overgebracht naar een gevangenis van de marine in South-Carolina.

De man die zowel de Saudische als de Qatarese nationaliteit heeft, zou volgens de Amerikaanse autoriteiten als student in Illinois een zelfmoordaanslag hebben willen plegen en Osama bin Laden hebben ontmoet. Hij bleef echter vastzitten zonder aanklacht. Onder de nieuwe president Barack Obama wijzigde het beleid en werd Marri aangeklaagd en overgedragen aan justitie. Hij kan maximaal dertig jaar cel krijgen. Hij zal naar verwachting worden overgedragen aan justitie in Illinois.

Meer over