Laatste verdachte Kunsthalroof uitgeleverd

De laatste verdachte in de schilderijenroof uit de Rotterdamse Kunsthal is donderdagavond uitgeleverd aan Roemenië om daar te worden berecht. Dat meldt de Roemeense televisiezender TVR 1 vrijdagochtend. Het gaat om Adrian Procop, tegen wie een internationaal opsporingsbevel was uitgevaardigd. Procop werd pas in december vorig jaar opgepakt in het Engelse Manchester. De overige drie hoofdverdachten zaten toen al bijna een jaar vast.

Politie-onderzoek net na de kunstroof Beeld anp
Politie-onderzoek net na de kunstroofBeeld anp

Procop wordt samen met de al veroordeelde Radu Dogaru als het brein gezien achter de diefstal van zeven schilderijen in oktober van 2012. Procop pleegde de diefstal samen met Dogaru. Ze zijn allebei te zien op beelden van de bewakingscamera van het Rotterdamse museum. De schilderijen hadden een totale waarde van 18 miljoen euro.

De roof trok zo veel internationale belangstelling, dat niemand de schilderijen wilde hebben. De moeder en een vriendin van Dogaru verstopten de kunstwerken daarop in zijn geboortedorp. De moeder wordt ervan verdacht de schilderijen uiteindelijk te hebben verbrand, in de hoop haar zoon uit handen van politie en justitie te kunnen houden. Tegen haar loopt nog een rechtszaak.

Dogaru en een handlanger zijn inmiddels veroordeeld, maar gingen in cassatie tegen de hoogte van hun straf. Een derde man wacht zijn veroordeling nog af. Met de uitlevering van Procop kan nu aan de afronding van de Kunsthalprocessen worden begonnen.

Meer over