Laatste strohalm voor FBK Games

 Het Belgische sportmarketingbedrijf Golazo wil zich voor vijf jaar verbinden aan de FBK Games. Het bedrijf staat garant voor een verhoging van het atletenbudget met 2,5 à 3 ton. Golazo is van plan de atletiekwedstrijd uit te breiden met een FBK-nightrun en een FBK-ekiden, een aflossingsmarathon waaraan bedrijven en andere recreantenploegen met zes lopers kunnen meedoen.

AMSTERDAM - Met deze toezeggingen hoopt Golazo het voortbestaan van de FBK Games te garanderen. Dinsdagavond beslist de gemeenteraad van Hengelo of de wedstrijd kan voortbestaan of moet wijken voor de verbouwingsplannen van FC Twente.

De Enschedese voetbalclub wil het FBK stadion geschikt maken voor jeugd- en vrouwenvoetbal. Dat kan alleen als Hengelo de club een lening verstrekt van 6 à 7 miljoen. Leningen aan voetbalclubs hebben volgens de raadsstukken een 'redelijk hoog risicoprofiel'. Als Twente de rente niet kan betalen, is de strop voor Hengelo.

Golazo-directeur Bob Verbeeck, die in 1985 Europees kampioen indoor werd op de 3.000 meter, hoopt dat Hengelo kiest voor de atletiek. Om sentimentele redenen, hij deed in 1982 en 1983 mee aan de FBK Games, maar vooral om zakelijke redenen. Hij denkt de wedstrijd in haar oude glorie te kunnen herstellen. 'We willen de Games terug brengen in de top-15 van belangrijkste atletiekevenementen.'

Verbeeck (53) heeft recht van spreken. Golazo is in België een grote evenementenorganisator, zowel in de top- als breedtesport. Jaarlijks is zijn bedrijf betrokken bij circa 200 evenementen, waarmee een miljoenenomzet wordt bereikt. In de atletiek betreft het onder meer de Memorial van Damme, de Diamond League-wedstrijd in Brussel die tienduizenden toeschouwers trekt. Het bedrijf organiseert ook de marathon van Brussel en kleinere atletiekwedstrijden, zoals de KBC Nacht. Ook in het wielrennen en tennis is Golazo actief, onder meer met de Eneco Tour en de Kim Clijsters Memorial Games.

Recentelijk heeft Verbeeck zijn intenties toegelicht in een gesprek met de Hengelose wethouder sport Erik Lievers, die zich heeft laten kennen als een voorstander van de voetbalplannen van Twente. Hij wil de FBK Games schrappen om een bezuiniging van 281 duizend euro te realiseren. De organisatoren beweren het jaarlijkse tekort door bezuinigingen te kunnen reduceren tot 100 duizend euro.

De Golazo-directeur heeft de wethouder geprobeerd te overtuigen van de waarde van de FBK Games, net als de Britse atletieklegende Sebastian Coe. Die riep Hengelo in een open brief op te kiezen voor de atletiek. 'Het verdwijnen van dit stadion zal een grote klap zijn voor de Europese en mondiale atletiek', schreef hij.

Verbeeck gelooft in de potentie van het evenement. Hij heeft een sponsor bereid gevonden 2,5 tot 3 ton te investeren. Hij wilde die naam pas in december prijsgeven, als het voortbestaan van de FBK Games is gegarandeerd. Golazo staat garant voor het bedrag indien de sponsor alsnog afhaakt.

Het is niet de bedoeling dat het gemeentelijke tekort wordt gedekt met het sponsorgeld, zegt Verbeeck. Het geld is bestemd voor topatleten, niet voor onderhoud aan het stadion.

De directeur vindt het knap hoe de FBK Games zich sinds 1981 verankerd hebben in de het Twentse bedrijfsleven, maar volgens hem is de wedstrijd ook interessant voor grote Nederlandse bedrijven. Hij denkt dat daar een slag te winnen is vanwege de traditie van het evenement, de wereldwijde televisie-aandacht en het grote belang van atletiek op de Olympische Spelen.

Doordat Golazo in België meerdere atletiekevenementen organiseert, denkt hij makkelijker internationale concerns te kunnen interesseren. Voor grote bedrijven is de Benelux al een geïntegreerde markt. Ook de koppeling van de FBK Games aan breedtesportevenementen als een nightrun is aantrekkelijk. 'Het gaat erom hoe je sponsorinspanningen eventueel kunt spreiden over een langere periode.'

De interesse voor de FBK Games maakt deel uit van een bredere strategie. Golazo is van plan een kantoor in Nederland te openen en meer sportevenementen te gaan organiseren. De Games stonden al hoog op de verlanglijst voordat de opheffingsplannen naar buiten kwamen. Die hebben alles in een stroomversnelling gebracht.

Verbeeck zou het betreuren als de Hengelose gemeenteraad de FBK Games laat sneuvelen omdat Amsterdam ambitieuze plannen heeft met de Flame Games. Die atletiekwedstrijd is in de zomer voor het eerst gehouden. 'Ik denk zeker dat er in Nederland ruimte is voor twee topwedstrijden.'

undefined

Meer over