Laatste Russische erfgename tsarenfamilie overleden

Het laatste in Rusland geboren lid van de Russische Romanov dynastie, die bijna driehonderd jaar over Rusland heeft geregeerd, is in de nacht van zondag op maandag overleden. Grootvorstin Leonida Georgievna, erfgename van de laatste tsarenfamilie, stierf in Madrid op 95-jarige leeftijd, aldus een woordvoerder van de dynastie maandag.

ANP,AFP

Georgievna was weduwe van de in 1992 overleden groothertog Vladimir Kirillovitsj, die tot zijn dood aan het hoofd stond van de Romanov dynastie en pretendent was van de Russische troon. Georgievna wordt naast haar echtgenoot begraven in Sint-Petersburg. De dochter van het echtpaar, grootvorstin Maria Vladimirovna, is het huidige hoofd van de dynastie.

De Romanov dynastie werd afgezet tijdens in de Oktoberrevolutie van 1917 en veel leden van de tsarenfamilie werden door de bolsjewieken omgebracht, onder andere de laatste tsjaar Nicolaas II.

Na de val van het communisme zijn er voorzichtige stappen gezet richting herstel van de reputatie van de tsarenfamilie. In 2008 herstelde het Russische hooggerechtshof Nicolaas II in ere. De opperrechters bepaalden dat de tsaar en zijn gezin door ongerechtvaardigde politieke repressie om het leven waren gekomen. Vorig jaar werden zes andere leden van de tsarenfamilie in ere hersteld. Moskou negeerde echter oproepen van de familie een gerechtelijk onderzoek te starten naar de executie van Nicolaas II en zijn gezin.

Meer over