nieuwsnertsenfokkerijen

Laatste nertsen geruimd: Nederland is nertsloos

Er zijn geen nertsen meer in Nederland. Landbouwminister Carola Schouten meldde dinsdag in de Tweede Kamer dat de laatsten deze week zijn geruimd.

Een nerts. Beeld Getty Images
Een nerts.Beeld Getty Images

Het fokken van nertsen zou eigenlijk pas in 2024 verboden worden, maar dat moment is vervroegd omdat de dieren besmet kunnen raken met het coronavirus. In Denemarken muteerde het virus zelfs onder de leden van een nerts. Daardoor dreigde een nieuwe variant van covid te ontstaan, die mogelijk zelfs een vaccin buitenspel kon zetten. Toch mochten pelsdierhouderijen in Nederland het seizoen afmaken. Aanvankelijk werd geschetst dat Nederland daardoor pas in maart 2021 nertsvrij was.

Minister Carola Schouten stond de laatste weken onder druk toch meer vaart te maken. Maar uiteindelijk is deze ontwikkeling uit zichzelf al rapper gegaan dan verwacht. Schouten meldde vorige week aan de Tweede Kamer dat nog maar vier van de 140 nertsenfokkerijen in bezit waren van de beesten. Nu zijn ook die laatste bedrijven geruimd.

Fokkers krijgen een overbruggingsvergoeding tot 2024, zodat zij zich in relatieve rust kunnen beraden op een carrière in een ander domein.

Lees verder:

Meer dan de helft van de nertsensector in Nederland is weggevaagd sinds de uitbraak van covid-19. En ondanks alle maatregelen stopt het maar niet. Wie of wat besmet toch al die nertsenbedrijven?

Een coronavirus met veranderde stekels joeg de Deense autoriteiten de stuipen op het lijf. Maar hoe terecht de paniek was, is lastig in te schatten.

Meer over