NieuwsDam tot damloop

Laatste lopers Dam tot Damloop naar huis gestuurd vanwege de hitte

Vierduizend deelnemers van de Dam tot Damloop zijn teleurgesteld omdat ze niet meer mochten starten vanwege de warmte. Tot die afgelasting heeft de organisatie besloten na overleg met politie, hulpdiensten en de gemeente.

Een renner ligt uitgeteld op de grond na de finish van de race. Beeld ANP
Een renner ligt uitgeteld op de grond na de finish van de race.Beeld ANP

Op het moment dat er in Amsterdam zo’n vierduizend mensen te horen kregen dat ze niet meer mochten starten, werd er een paar honderd meter voor de finish in Zaandam een deelnemer gereanimeerd. Het was een schrikbeeld dat de organisatie van de Dam tot Damloop wilde vermijden na de dood van deelnemers in 2014 en 2016.

Met een temperatuur van 24 à 25 graden vond de organisatie het zondag rond drie uur te warm om lopers nog te laten starten. Het medische personeel was bang dat ze handen te kort zou komen als er nog meer mensen hulp nodig zouden hebben.

Zo’n 4 van de bijna 45 duizend deelnemers kregen daarom bij de start te horen dat ze naar huis konden gaan. Sommige lopers probeerden alsnog op het parcours te komen, maar de passage door de IJ-tunnel was uit voorzorg afgesloten. De mensen die al waren begonnen, mochten wel door. Zij kregen het advies om rustig aan te doen.

Na de dood van twee deelnemers in 2014 en 2016 kwam de discussie op gang over de veiligheid van het evenement. De 25-jarige deelneemster die in 2016 overleed kreeg niet de juiste zorg van het Rode Kruis. De hulpverleners hadden niet door dat de jonge, goed getrainde hardloopster oververhit was geraakt. Ze kreeg bij de finish een isolatiedeken terwijl ze eigenlijk gekoeld had moeten worden. Haar lichaamstemperatuur werd niet opgemeten omdat er geen oorthermometer in de buurt was, en het duurde te lang tot de ambulance er was. Een paar dagen later overleed de deelneemster door een hitteberoerte.

Vier ijsbaden

Om oververhitte hardlopers beter te helpen werd er dit jaar voor het eerst gebruik gemaakt van vier ijsbaden langs de route. Daar mag niet iedereen zomaar in. ‘Het is een medische handeling’, zegt Tom Wiggers, sportarts in opleiding en medisch coördinator bij de Dam tot Damloop. ‘In dat ijsbad wordt de kerntemperatuur van het lichaam naar beneden gebracht. Als die boven de 41 graden komt, gaat het bij iedereen mis. Bij 40 graden kunnen er al neurologische problemen ontstaan. Dat is per persoon verschillend.’

De mensen die in het ijsbad moeten, krijgen een verplichte medische check in het ziekenhuis om zeker te weten dat het weer goed met ze gaat. De EHBO’ers langs de route hebben dit jaar volgens Wiggers extra gelet op mensen die alleen nog maar kunnen strompelen. ‘Dat zwalkende lopen is heel kenmerkend. Daaraan kun je zien dat het niet goed met iemand gaat.’

Lees hier onze reportage over de Dam tot Damloop van 2019.

Meer over