Laatste lid Chinese Bende van Vier overleden

Het laatste lid van de beruchte Bende van Vier, die China tijdens de Culturele Revolutie tien jaar terroriseerde, is op 74-jarige leeftijd overleden....

Yao Wenyan overleed op 23 december aan diabetes. Hij heeft twintig jaar gevangen gezeten voor de wandaden die onder de leiding van de vier ultralinkse leden van de communistische partij in de periode van 1966 tot 1976 zijn gepleegd. In die periode werden miljoenen Chinezen vermoord en gemarteld, omdat ze niet veranderingsgezind zouden zijn.

Het is niet duidelijk waarom de Chinese autoriteiten het overlijden met zoveel vertraging bekendmaakten. De Culturele Revolutie blijft een gevoelig onderwerp in China waar dit jaar de start (veertig jaar geleden) en einde (dertig jaar geleden) van de bloedige periode wordt herdacht.

De Bende Van Vier bestond naast Yao uit Jiang Qing, de (derde) vrouw van ‘Grote Roerganger’ Mao Zedong, Zhang Chinqiao en Wang Hongwen. Een maand na de dood van Mao, in september 1976, werden de vier gearresteerd en in een niet aflatende haatcampagne verantwoordelijk gesteld voor alle daden en gebeurtenissen die inmiddels als politieke fouten werden beoordeeld.

Yao Wenyuan werd bekend als de ‘moordenaar met de pen’. Hij maakte carrière in Shanghai met de onderdrukking van liberale intellectuelen en nam in de dagelijkse leiding van de partij de propaganda en het mediabeleid op zich. Een van de bewijsstukken in zijn proces was zijn dagboek, waarin hij had geschreven: ‘Waarom kunnen we niet wat contrarevolutionaire elementen doodschieten? Per slot is dictatorschap niet hetzelfde als het borduren van bloemen.’

Yao leefde na zijn vrijlating in 1996 een afgezonderd leven in de Chinese hoofdstad Peking. Jiang, die nooit spijt heeft betoond voor haar daden, zou zich in 1991 in een cel hebben opgehangen. Wang overleed in 1992 en Zhang stierf in april vorig jaar.

Meer over