Laatste kans Le Pen op topfunctie Leider Front National wil na verkiezingen zuidelijke regio leiden

Aan de extra wijdbeens staande mannen die het parkerende verkeer regelen, kun je nog aflezen dat Front-Nationalleider Le Pen vanavond spreekt....

Van onze correspondent

Martin Sommer

AVIGNON

Het is dat het voorprogramma bestaat uit de zangeres Isabella, die tot dol enthousiasme van de zaal met hoge uithalen de 'pieds noirs, schipbreukelingen van Frankrijk' bezingt. Anders had dit ook een verkiezingsavond van de gaullistische partij RPR of aanverwante UDF kunnen zijn.

De normalisering van het Front National zet door. Net als de groei. Uit een peiling van afgelopen weekeinde blijkt 16 procent van de Fransen van plan is op extreem rechts te gaan stemmen. In Nederland behaalt D66 in goeden doen zo'n percentage.

Le Pen hoopt half maart de vruchten te plukken bij de regionale verkiezingen. In Avignon houdt hij een van zijn weinige spreekbeurten in de regio Provence-Alpes-Cote d'Azur, waar hijzelf voorzitter van de regioraad hoopt te worden.

Het moet gezegd, de FN-voorzitter is in vorm. Met onmiskenbaar retorisch talent maakt hij gehakt van zijn landelijke concurrenten, die allemaal deel uitmaken van 'het systeem'. Le Pen spreekt uit het hoofd, in een niet al te samenhangend betoog. Hij rijgt moeiteloos de honderd miljoen slachtoffers van het communisme aan de honderdvijftig miljard franc belastinggeld die verdwenen in het zwarte gat van de staatsbank Crédit Lyonnais.

De kreten van de leider passen bij de kreten op de affiches: werkloosheid, onveiligheid, immigratie, belasting, corruptie, Maastricht, socialisme. Daarmee is het anti-programma wel samengevat. Het gehoor is ademloos.

Over dik drie weken gaat Frankrijk naar de stembus om nieuwe raden te kiezen in de 22 regio's, inclusief overzeese gebiedsdelen en Corsica. De eerste krachtproef lijkt voor de linkse regering van Lionel Jospin, gezien de peilingen, niet ongunstig te gaan verlopen.

Links staat op 43 procent, rechts herstelt zich niet van de klap van de vervroegde parlementsverkiezingen en blijft hangen op een treurige 32 procent. Gezien het feit dat rechts bij de vorige verkiezingen twintig van de 22 regio's in de wacht sleepte, staat links een paradijselijk aantal nieuwe zetels, en rechts een slachtpartij te wachten.

De regioraden vormen de vrucht van jarenlange pogingen om het bestuurlijke waterhoofd Parijs wat te ontlasten. In 1986 werd er voor het eerst in de regio's gestemd. Na kinderziekten in de vorm van wat al te protserig vormgegeven parlementsgebouwen en te geringe competenties, worden de Franse regio's nu als een serieuze bestuurslaag beschouwd.

Simpel bewijs: de gaullistische lijst voor de regio Ile-de-France (rondom Parijs) wordt geleid door ex-premier Balladur, terwijl de machtige minister Strauss-Kahn lang heeft getwijfeld tussen zijn departement en een voorzitterschap van de regio.

Voor Jean-Marie Le Pen is het waarschijnlijk nu of nooit in de belangrijke regio Provence-Alpes-Cote d'Azur (vierenhalf miljoen inwoners, budget 1,5 miljard gulden). In dit gebied van kleine villaatjes, lange geheugens en grote rancunes gooit het Front National hoge ogen, wat niet wil zeggen dat extreem-rechts op een absolute meerderheid mag rekenen.

Onlangs voorspelde de binnenlandse veiligheidsdienst Renseignements Généraux een dikke 30 procent van de stemmen voor het FN in het zuiden. Geen absolute meerderheid in de regioraad, die in eerste aanleg de voorzitter aanwijst. Als het met een absolute meerderheid niet lukt, zal in tweede instantie een gewone meerderheid over het voorzitterschap stemmen. En de andere partijen doen hun uiterste best om Le Pen aan die plek te helpen, zo lijkt het.

In de sporthal van Avignon kost het de oude vos geen enkele moeite zijn stokpaardje 'magouille' (flessentrekkerij) te adstrueren met voorbeelden ter plaatse. Vooral politici uit het zuiden zijn onderwerp van strafrechtelijk onderzoek. De populistische kreet van het Front National luidt: 'Tous pourri' - allemaal verrot. Le Pen weet zich gesteund door het recent verschenen rapport van de Rekenkamer, waarin een aanschakeling van kleine en grote zakkenvullerijen in de krochten van de regioraad staat.

Zo heeft de scheidend voorzitter (Gaudin, UDF) over een staf van tachtig mensen 'waarvan de functie niet altijd even duidelijk is'. Ook het Front National beschikt over voldoende kopieerapparaten om deze zaken ruimschoots onder de aandacht te brengen.

Zowel de gaullistische RPR als de socialistische PS heeft geprobeerd schoon schip te maken en hun besmette lokale voorlieden uit te rangeren. Met als gevolg dat nu de 'dissidente lijsten' welig tieren, de stemmen zullen versplinteren en de kansen van het Front National zullen stijgen om alsnog met het voorzitterschap te gaan strijken.

Voor Le Pen persoonlijk is dit vermoedelijk de laatste kans op een belangrijke politieke functie. Hij is zeventig en er zijn tekenen dat zijn greep op het Front National verslapt.

Le Pens verkiezingsslogan is dit keer: 'Houdt u goed, we komen eraan' Dat is mogelijk, maar dan moet hij wel opschieten.

Meer over