nieuws

Laatste deel IS-gevangenis in Syrië belegerd, oproep om kinderen te evacueren

Pro-Westerse Syrische strijders proberen het laatste verzet te breken in een gevangenis waar IS-gevangenen in opstand zijn gekomen. Volgens het SDF hebben zo’n driehonderd gevangenen zich maandag overgegeven en wordt het laatste deel van de gevangenis belegerd dat nog in handen is van de jihadisten.

Stieven Ramdharie
Pro-Westerse Syrische strijders in Hasaka, in het Noordoosten van Syrië belegeren een gevangenis met jihadisten. Beeld EPA
Pro-Westerse Syrische strijders in Hasaka, in het Noordoosten van Syrië belegeren een gevangenis met jihadisten.Beeld EPA

Hulporganisaties deden tegelijk een oproep om zo snel mogelijk de kinderen te evacueren die ook in de gevangenis in Hasaka worden vastgehouden. Volgens Save the Children verbleven tussen de 700 en 850 jongens, die in 2019 werden aangehouden in het laatste overgebleven IS-bolwerk in Syrië, in het complex toen IS-strijders het donderdag aanvielen.

De organisatie meldt dat volgens getuigen meerdere kinderen bij de gevechten zijn gedood. De jongens in de Guweiran-gevangenis komen uit tal van landen, nadat hun ouders zich bij IS hadden aangesloten. Save the Children wil dat alle buitenlandse kinderen direct worden teruggehaald. De hulporganisatie helpt de jongens sinds twee jaar met onder andere voedsel.

‘De verantwoordelijkheid voor alles wat er met deze kinderen in de gevangenkampen in Noordoost-Syrië gebeurt, ligt ook bij buitenlandse regeringen, waaronder ook Nederland’, aldus Pim Kraan van Save the Children. ‘Je kunt deze kinderen niet gewoon in de steek laten. Het risico op overlijden of letsel houdt rechtstreeks verband met de weigering van buitenlandse regeringen om ze mee naar huis te nemen.’

Luchtaanvallen

De gevangenis is al sinds donderdag het toneel van gevechten nadat IS-strijders het aanvielen. De aanval, bedoeld om de gevangenen te bevrijden, verraste de Koerdische bewakers die de gevangenis in handen hebben. Sindsdien probeert het SDF, onder aanvoering van Koerdische strijders van het YPG, het complex weer onder controle te krijgen.

Zij worden hierbij gesteund door luchtaanvallen van de door de VS geleide alliantie die in 2019 hielp om het kalifaat te verslaan dat IS had uitgeroepen in delen van Syrië en Irak. Sinds donderdag zouden bij de strijd in Hasaka zo’n 180 gevangenen en 27 SDF-strijders zijn gedood. Een deel van de gevangenis werd overgenomen door IS-gevangenen, een ander deel wist uit te breken.

Hoeveel gevangenen zijn gevlucht, is niet bekend. Het SDF viel buurten bij de gevangenis binnen op zoek naar IS-gevangenen. In Guweiran, een van de grootste detentiecentra voor IS-strijders in het noorden van Syrië, werden meer dan drieduizend gevangenen vastgehouden, inclusief de honderden kinderen.

Laatste oproep

Het SDF deed maandag in de avond een laatste oproep aan de overgebleven IS-gevangenen in de noordelijke vleugel om zich over te geven. De organisatie beweerde dat belangrijke IS-leiders met het SDF in onderhandeling waren om veilig weg te komen.

‘Wij weten dat jullie een internetverbinding hebben en kunnen zien hoe jullie aan het verliezen zijn’, aldus het SDF in een verklaring die door woordvoerder Farhad Shami op Twitter werd geplaatst. ‘Veel van jullie kameraden hebben zich overgegeven en zijn nu veilig. Jullie zijn helemaal omsingeld. Geef jezelf over en kies niet voor de dood.’

Volgens sommige berichten zouden IS-gevangen jongens bij de strijd als menselijk schild hebben gebruikt. ‘Wat we horen vanuit de Guweiran-gevangenis is zeer verontrustend’, aldus Sonia Khush, directeur Syrië van Saven the Children. ‘Kinderen moeten beschermd worden. Deze jongens moeten in veiligheid kunnen vertrekken. Medische behandeling en toegang tot geestelijke gezondheidszorg is nodig, zodat ze hun ervaringen kunnen verwerken en kunnen herstellen.

Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) bevinden zich in de gevangenissen en detentiecentra van het SDF in Syrië zo’n twaalfduizend mannen en jongens die verdacht worden van betrokkenheid bij de strijd van IS. Het aantal buitenlandse gevangenen wordt geschat op twee-tot vierduizend. Zij zouden afkomstig zijn uit zo’n vijftig landen.

Meer over