'Laat je niet afleiden door een bommetje hier en daar'

Beleggers luisterden deze week gretig naar gelauwerde beursgoeroes. 'Amerika zit over tien jaar in de periferie.'..

Technisch beleggingsanalist Royce Tostrams won donderdag zijn tweede Binck Bull & Bear Award. Exact een jaar na zijn voorspelling van de huidige stand van de AEXindex, blijkt de beursgoeroe er slechts vier punten naast te hebben gezeten. Daarmee liet hij zijn drie concurrenten uit het panel van vorig jaar ver achter zich. 'Met technische analyse doe ik eigenlijk niets anders dan de richting van de kudde analyseren en voorspellen, ook als de kudde naar mijn mening domme dingen doet', hield Tostrams de ruim zeshonderd beleggers in de Amsterdamse Passengersterminal voor.

Voor komend jaar had hij goed en slecht nieuws. Om met het goede te beginnen. Op 10 november 2005 staat de AEX-index met 370 punten een kleine 10 procent hoger dan vandaag. Het slechte nieuws is volgens Tostrams dat we daarvoor nog een keer diep zullen vallen. 'Als de euro tot boven de 1,30 dollar stijgt, en dat verwacht ik, is de kans groot dat de beurzen tot wel 30 procent zullen inleveren. Zorg dat u niet met de broek op de kniewordt ingehaald.' Tostrams adviseert daarom obligaties en -'misschien laf'-cash.

Het publiek weegt Tostrams woorden op een goudschaaltje, want ja, in drie jaar tijd twee keer met de beste voorspelling komen, dat kan toch geen toeval zijn.

Het vierkoppige deskundigenpanel dacht daar anders over. Alex Otto, 'beste fondsmanager' van het Delta Deelnemingen Fonds (gemiddeld 16,7 procent jaarrendement over de laatste drie jaar), heeft weinig op met Tostrams gegoochel met koersgrafieken, trendlijnen en weerstandsniveaus. Otto schuimt de beursvloer liever af met fundamentele analyse, op zoek naar koopjes. 'We betalen bij voorkeur nooit meer dan tien keer de winst'. Verder heeft hij een voorkeur voor bedrijven die minimaal 5 procent dividend uitkeren. 'En we stappen nooit ergens in voordat we hebben gesproken met het management en daar een goed gevoel aan hebben overgehouden.' 'Beste investeerder' Frank Botman van Talpa (Latijn voor mol) Capital, het beleggingsvehikel van John de Mol, spreekt ook graag met het management, maar schakelt daar zijn gevoel liever bij uit. Hij zoekt namens De Mol naar grote belangen in 'merken met potentieel', zoals Manchester United, FoxKids en Spyker.

Botman investeert alleen in aandelen die volgens zijn eigen analyse minimaal 10 procent zijn ondergewaardeerd. De cijfers waarop hij zijn analyse baseert, kunnen verschillen per onderneming. 'Ik stel me van tevoren voor welke drie vragen ik de directeur zou willen stellen en zoek daar de juiste cijfers bij.'

'Hoor je nog weleens wat nieuws, als je zo vaak bij die bedrijven over de vloer komt?', wil een toehoorder weten. 'En is het niet verleidelijk die voorkennis te gebruiken?' Nee, antwoordde het panel eensluidend, 'want we willen nog langer mee dan vandaag'. Otto neemt zekerheidshalve altijd een analist van een andere bank mee, die eventuele onverwachte nieuwtjes meteen op straat mag gooien. Zo kan iedereen er zijn voordeel mee doen.

'Wat heeft al die fundamentele analyse eigenlijk voor zin?', vroeg een belegger zich hardop af. Aandelenkoersen blijken vaak niet meer dan een speelbal van ongrijpbare variabelen als de olieprijs en de onrust in de wereld. 'Doodziek word ik ervan. Laat u niet afleiden door een bommetje hier en een bommetje daar', adviseerde 'beste adviseur' Dirk de Jong. Volgens hem is de wereldeconomie sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo hard gegroeid als afgelopen jaar. Bovendien biedt het afgekalfde mondiale vertrouwen in de Amerikaanse dollar kansen. 'Als de olieprijs voortaan in euro's noteert, zijn wij af van die ellendige valuta-effecten. Amerika zit over tien jaar in de periferie van de wereldeconomie.'

Overal in de zaal gingen de handen omhoog. 'De Jong ziet niks in Amerika en ik niets in Europa, dus dan maar Azidenkt u niet?' Zijn buurman zegt horendol te worden van alle cijfers en grafieken en speculeert daarom sinds kort met opties.

Het publiek was gekomen voor concrete antwoorden en handvatten en kon die ook krijgen. Over kopen en verkopen bijvoorbeeld. Werk altijd met limieten in plaats van zogeheten bestensorders, want voor je het weet betaal je na een roerige nacht in Amerika veel meer dan je in gedachten had.

'Beste analist' Bob Kommers van zakenbank UBS waarschuwde voor relatieve waarderingen: 'Een aandeel dat in vergelijking tot sectorgenoten als goedkoop te boek staat, kan nog steeds veel te duur zijn. Denk aan Worldonline'.

In de favorietenlijstjes van de panelleden zat geen overlap. Over de verwachte verliezers zijn ze eensgezinder: zowel Unilever als Hagemeyer komen drie keer voor. Voorspellingen voor de AEX-index volgend jaar rond deze tijd varieerden van 300 (Botman) tot 376 punten (Otto). De champagne mag nog een jaartje de koelkast in.

Meer over