Laat jagers zich tot kleiduiven beperken

'ER zijn meer vossen dan ooit.' Zo begint het artikel 'Vossenstand eist reguliere bejaging' van S. Siebenga van de Koninklijke Jagers Vereniging (de Volkskrant, 14 september)....

Hoe verklaart de schrijver dan dat ik in Nederland nog nooit van mijn leven een vos in de vrije natuur heb gezien, terwijl ik toch vele dagen per jaar besteed aan het wandelen door bossen en weiden?

Ik ben tijdens zulke wandelingen van alles tegengekomen: hazen, konijnen, eekhoorns, reeën, herten, wilde zwijnen en bovenal héél veel vogels, maar nooit ook maar één enkele vos.

En tóch zijn er volgens Siebenga te veel vossen... en dat is vreemd.

De discussie over de, naar de mening van de jagers, te hoge vossenstand begint opportunistische trekjes te vertonen. Siebenga heeft het over vogeltje zus en vogeltje zo dat wordt bedreigd.

Laat één ding duidelijk zijn: vogels kunnen vliegen. Als het ergens gevaarlijk wordt kunnen ze zonder al te veel problemen een eind verderop een nieuw leefgebied uitzoeken.

Natuurgebieden vormen slechts kleine eilanden in het zwaar gecultiveerde hedendaagse Nederland met zijn verregaande urbanisatie. Vogels hebben over het algemeen minder last van deze eilandvorming dan dieren, zoals vossen, die zich alleen over land kunnen verplaatsen.

Probeer als vos, in ons met gebouwen, omheiningen, wegen en sloten bezaaide landje, maar eens weg te komen uit een lapje groen terwijl de jagers hun niet aflatende hagelregens over je uitstrooien.

Sinds wanneer zijn de jagers trouwens zo begaan met het lot van onze gevederde vrienden? Talloze vogels zijn in het verleden met veel genoegen naar de andere wereld geknald. Het is niet de verdienste van de jagers dat sommige soorten zich ondertussen weer thuis voelen in Nederland.

En nu maakt Siebenga zich druk over het feit dat in Noord-Holland in de afgelopen zes jaar ruim 1500 stuks pluimvee door vossen zijn gedood. Dat is ruim twee à drie kippen per dag.

Dus die onafzienbare hordes vossen die de provincie Noord-Holland de laatste zes jaar afstroopten en tot een hoogst onveilig gebied maakten verslonden tezamen maar liefst nog geen kip per dag. Waarlijk afschuwelijk.

Ik erger me aan het gemak waarmee statistische niemendalletjes als het boven genoemde worden opgeblazen tot zogenaamd wezenlijke argumenten ter ondersteuning van het standpunt dat er op de vos mag, nee zelfs moet, worden gejaagd.

Het overgrote deel van de oppervlakte van Nederland heeft de mens inmiddels opgeëist voor eigen gebruik. De vrije natuur is teruggedrongen tot de marges. Allerlei wilde dieren zijn hierop aangewezen.

Je kunt op je vingers natellen dat dit vroeg of laat gaat wringen. Waarom moet juist een uniek zoogdier als de vos hiervoor bloeden?

Mijn raad aan de jagers: ga kleiduiven schieten!

Meer over