Laat het koude schaafijs over je rug glijden

In het sneeuwzekere Livigno bevindt zich het grootste wellnesspark van Europa. Van rode piste naar dampende sauna naar dubbele langlaufloipe naar verwarmd waterbed.

Uit het plafond valt schaafijs in hoog geheven handen in weer een nieuwe mistige ruimte. Opvangen en wrijven maar. Over blote armen, borst, buik, benen, het gezicht. En tot slot een handje ijs vanuit de nek over de rug laten glijden. Net zo lang tot de lichaamstemperatuur weer 'normaal' is na een uitgebreid rondje droge en natte sauna's. Schaafijs, een guilty pleasure dat thuishoort in het rijtje slagroom, chocolade, aardbeienijs en chardonnay.

In Livigno, in de Italiaanse Alpen, staat het grootste wellnesspark van Europa: Aquagranda. Zwembaden, fitness, wellness en beauty op twintigduizend overdekte vierkante meter in een witte wereld aan de voet van Lago di Livigno. Vermoeide benen vinden eindelijk rust na de herhaaldelijk beproefde zwarte afdaling Giorgio Rocca op de Mottolino. Droge en natte sauna's verwennen de spieren, de afwisseling van koude en minder koude baden doet de rest. Uitdampen kan op zachte schommelbedden, in gehuurde badjassen. Zen-muziek wiegt de bezoekers in slaap op verwarmde waterbedden in een schemerige kamer die rust ademt.

Groot is in Livigno, zesduizend inwoners, vooral een optelsom van veel mogelijkheden. Niet alleen de sauna's en baden - sommige als grapje van architect Simone Micheli in een compleet zwarte omgeving - gelden hier als wellness. Ook de fitness en het semi-olympische 25 meter zwembad tellen mee. Alsof er buiten geen guilty pleasures zijn. Want waarom zou je je op de loopband in de fitnesszaal op de tweede verdieping afbeulen als je in de sneeuw in looppas een spoor van je eigen voetstappen kan trekken naast de strakke banen van de dubbele langlaufloipes...

Aquagranda, open sinds 12 december 2009, past helemaal in de haat-liefdeverhouding die Italianen met de wintersport hebben. Sportief zijn ze zeker, de Italianen die hier in groten getale komen, vooral vanuit thuisprovincie Lombardije. Wie het te koud vindt om te skiën - er zijn Italianen die bij min 5 twee skijacks over elkaar dragen - kan eindeloos shoppen in dit belastingparadijs. Noem een modenaam en de op merken beluste Italianen kunnen hun slag slaan in een van de vele boetieks in het langgerekte dorp. Drank is ook al niet aan te slepen. Een liter Campari kost bij de Coop midden in het dorp nog geen 8 euro.

Poolse koopjesjagers zijn er ook, ze zijn na de Italianen de grootste groep toeristen. Daarna volgen de Duitsers, Tsjechen, Belgen en Denen. Ook Russen rijden in hun auto's rond in het sneeuwzekere Livigno dat zich presenteert als piccolo Tibet. De gemiddelde skiër komt hier redelijk aan z'n trekken. Livigno, op 1.816 meter boven zeeniveau, ligt ingeklemd tussen twee gebieden, Mottolino en Carossello. Daar heeft de skiër 115 kilometer aan vooral rode afdalingen tot z'n beschikking. Parallel aan het langgerekte dorp ligt 30 kilometer aan al even sneeuwzekere langlaufloipes.

Wie dat te koud of te sportief vindt, dompelt zich onder in wellness en beauty. In Aquagranda laten blonde Oost-Europese vrouwen zich verwennen met modder- en kruidenbaden of een chocolade-gezichtsbehandeling, allemaal rond de 90 euro voor een uur verwennerij. Doe-het-zelf kan ook: in de hammam met nepbamboe en rustgevende muziek staan bakjes zeezout waarmee de gasten zich kunnen insmeren.

Enige minpuntje tussen alle nationaliteiten zijn natúúrlijk de buren. De enige verbinding met het noorden is 's winters de eenbaanstunnel Munt la Schera (35 euro retour, kaartje vooral bewaren!). De Zwitsers houden die zaterdags op een merkwaardige manier open. Wie terug naar huis wil, moet voor negen uur Livigno uit. Anders kan dat pas weer na zessen 's avonds. In de tussentijd kunnen nieuwe noorderlingen Italië in. De Zwitsers vinden dat op deze manier het verkeer beter doorstroomt, maar voor wie graag zo lang mogelijk skiet, is dit een hindernis die doet uitkijken naar andere wintersportgebieden.

undefined

Meer over