Laat de energietransitie uit handen van oliegiganten

Voor een duurzamer energiebeleid moet Follow This niet aankloppen bij Shell maar bij de politiek.

Pieter Klok
CEO van Shell, Ben van Beurden is backstage in de paddock bij de opening van de Shell Eco-marathon 2015 Beeld anp
CEO van Shell, Ben van Beurden is backstage in de paddock bij de opening van de Shell Eco-marathon 2015Beeld anp

De poging van actiegroep Follow This om Shell aan te zetten tot een milieuvriendelijker beleid is gestorven in schoonheid. Uiteindelijk bleek de overgrote meerderheid van de aandeelhouders er niets in te zien het Shell bestuur te dwingen minder CO2 uit te stoten.

Follow This had het slim aangepakt. Voorafgaand aan de vergadering smeedde het een groenrechts bondgenootschap. De nadruk lag niet zozeer op de ethische, maar vooral op de bedrijfseconomische kant van de discussie. Als Shell niet snel omschakelt op duurzame energie, komt het voortbestaan van het bedrijf in gevaar, was de redenering. Hiermee wist Follow This beleggersvereniging VEB achter zich te krijgen en een aantal miljonairs.

De meeste aandeelhouders willen het bestuur echter niet voor de voeten lopen en ze willen vooral ook dat Shell de winst op peil houdt door veel olie en gas te verkopen. Dat valt te betreuren. De afgelopen decennia hebben aandeelhouders een te eenzijdige focus op de korte termijn gekregen. Het zou goed zijn als ze weer leren langer vooruit te kijken.

Maar Follow This vraagt te veel van Shell. Het bedrijf heeft niet in de hand hoe snel de consument overstapt op duurzame energie. Het is een toeleverancier die de wensen van zijn klanten probeert te vervullen. Het is in de eerste plaats aan de politiek om met milieumaatregelen, zoals het invoeren van een CO2-belasting, ons gedrag te veranderen. Shell heeft daar al meerdere malen om verzocht.

Het is daarnaast de vraag of het wenselijk is dat oliegiganten een voortrekkersrol vervullen bij de energietransitie. Een revolutie wordt in het algemeen gedragen door nieuwe spelers met frisse ideeën en voldoende flexibiliteit om zich aan de snel veranderende wereld aan te passen. Als reuzen als Shell met hun enorme marktmacht zich ermee bemoeien, wordt duurzame energie eerder te duur. Shell is goed in het oppompen, transporteren, destilleren en verkopen van olie en gas. Er is weinig reden aan te nemen dat het bedrijf ook goed zal zijn in zon- en windenergie. De overlap in gebruikte technieken is immers gering.

De wensen van Follow This zijn terecht, de actiegroep is alleen aan het verkeerde adres.

Meer lezen over Follow This?

Terwijl het in Den Haag nog niet erg wil lukken met de groen-rechtse coalitie, wordt die dinsdag in het Circustheater van Scheveningen mogelijk wél ten doop gehouden. Milieuactivisten die zich zorgen maken over klimaatverandering en beleggers die zich zorgen maken om hun portemonnee, hebben een pact gesloten om oliegigant Shell de groene weg op te duwen. (+)

Meer over