Laat Beatrix praten met Oranjemannen

In Noord-Ierland wordt weer eens gemarcheerd, door leden van de Oranje Orde. Het gebruik van de kleurnaam oranje is niet willekeurig....

De verhoudingen in Noord-Ierland zijn behoorlijk verziekt. Gisteren hoorde je de bommen van de IRA ontploffen, vandaag hoor je praten over 'republikeins tuig' en 'perverse priesters'.

Zou het niet prachtig zijn wanneer de Nederlandse koningin een bemiddelingspoging zou ondernemen? Zij geldt toch zeker als nazaat van 'king William'?

Zij zou de 'orangemen' duidelijk kunnen maken dat de tijd niet stil is blijven staan. Zij zou hen duidelijk kunnen maken dat democratie iets anders is dan een wurgende dominantie van een meerderheid over een minderheid. Dat godsdienstvrijheid tegenwoordig niet alleen meer geldt voor de grootste groep.

Democratie en vrijheid kunnen niet bestaan zonder nemen en geven.

MALDEN

Cl.C.A.M. van der Made

Vrouwen

Waarom worden niet alle moeders, vrouwen en kinderen van die 'Orangemen' gemobiliseerd om hen naar huis en haard terug te sturen?

Volgens mij weten die vrouwen zelf niet hoeveel macht ze kunnen hebben als ze (v)rede boven religie plaatsen.

MAASTRICHT Guido Bouman

Briljant

Ik geloof niet dat de waanzin achter de nieuwste spanningen in Noord-Ierland beter beschreven had kunnen worden dan in de briljante en bittere column van Bert Wagendorp (de Volkskrant,

8 juli)

AMSTERDAM Louis Pirenne

Meer over