La Rafle, Fair Game, The Science of Sleep

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Kevin Toma
Mélanie Laurent in La rafle. Beeld
Mélanie Laurent in La rafle.Beeld

La Rafle (Rose Bosch, 2010)
Canvas, 20.40-22.40 uur.

Aan de hand van enkele verscheurde families doet La rafle verslag van de deportatie van de Parijse Joden in 1942, van de grootscheepse razzia's tot de concentratiekampen, met het wielerstadion Vélodrome d'hiver als tussenstation. Mélanie Laurent overtuigt als de jonge verpleegster die vrijwillig met de Joden naar het kamp gaat, in een sterk drama dat door regisseur Rose Bosch was bedoeld als het Franse antwoord op Steven Spielbergs Schindler's List (1993).

De razzia's en de mensonterende chaos in het wielerstadion worden beklemmend en aangrijpend in beeld gebracht; minstens zo gruwelijk zijn de onderhandelingen tussen de nazi's en de Vichy-regering, waarin de etnische zuivering besproken wordt alsof het om veehandel gaat. De film moet echter telkens herstellen van de scènes met Hitler; Duitser Udo Schenk schmiert in die rol zó dat hij een mislukte Oost-Europese carnavalsact lijkt.

Fair Game (Doug Liman, 2010)
RTL 8, 22.40-00.50 uur.

Tussen het moederen door is Valerie Plame ook nog agente van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Het ene spionagetripje na het andere maakt ze om erachter te komen of Saddam Hussein kernwapens bouwt, terwijl haar man, voormalig ambassadeur Joseph Wilson, in Niger naar sporen van uraniumhandel met Irak zoekt. Voor de Iraakse kernwapenplannen vinden de twee geen bewijs; de politieke thriller Fair Game, gebaseerd op Plames eigen memoires, laat zien hoe die conclusie achteloos terzijde wordt geschoven. De invasie van Irak moet hoe dan ook plaatsvinden, desnoods verzint de regering zelf iets. Dat laat Wilson niet over zijn kant gaan, en die koppigheid, uitstekend getroffen door Sean Penn, helpt de thriller op gang. Het is de kleine man versus de staat, zeker als wordt onthuld dat Plame (Naomi Watts, flink op dreef) voor de CIA werkt. Het ligt aan de betrekkelijk sobere regie van Liman (The Bourne Identity) en het acteerwerk van de hoofdrolspelers dat Fair Game boven de middelmaat uitstijgt.

The Science of Sleep (Michel Gondry, 2006)
BBC 2, 00.30-02.10 uur.

Een beetje verleden, een beetje heden. De ervaringen van de dag, gemengd met gebeurtenissen van vroeger. Wat verlangens, wat angsten. Een paar geliefden en vage kennissen erbij. Dat is in deze even rare als schattige film het recept voor een droom. Stéphane (Gael García Bernal) bereidt zijn dromen in zijn tv-studio, waar de camera's van karton zijn en de muren beplakt met eierdozen. Gondry (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) kan fantasieën tot leven wekken. In zijn eerste zelf geschreven film zijn alle animaties met de hand gemaakt. Een liefdevolle komedie van papier-maché en breilapjes, die overtuigt in het oproepen van een dwaze verliefdheid.

A Touch of Sin (Jia Zhang-ke, 2013)
Film 1 Premiere, 17.25-19.29 uur.

Opwindend vierluik over verwoesting, frustratie en onmacht, in een land (China) dat zijn waarden en tradities in hoog tempo is kwijtgeraakt aan het vermorzelende dictaat van grote bedrijven. Dat de film nooit aanvoelt als een Occupy China-achtig pamflet, is te danken aan regisseur Jia en diens rijke manier van vertellen, waarmee hij tijdens het filmfestival van Cannes de prijs voor het beste scenario won. Zoals altijd legt Jia de pijnpunten in de veranderende Chinese samenleving bloot, maar hij koppelt zijn vertrouwde contemplatieve stijl nu eens aan extreem, zinderend in beeld gebracht geweld.

Meer over