Kwetsbare Giselle opgesloten in kliniek met een ijzeren regime

* * * *..

Annette Embrechts

Mats Ek’s Giselle door het Cullberg Ballet en het Orchestre National de l’Opéra de Monte-Carlo. Uitgebracht door ArthausMusik.

Dit voorjaar opende ze nog het Holland Festival, naast de levende balletlegende Mikhail Baryshnikov. Ana Laguna (55) deed geen moeite haar leeftijd te verbloemen: gehuld in een soepjurk liet ze haar lange grijze haren hun werk doen. Haar dansperformance was even krachtig als intrigerend; ze zette Baryshnikov in haar schaduw.

Hoe Laguna ook in haar jonge jaren in alle eenvoud het grote toneel kon domineren is te zien op de deze week uitgebrachte dvd Giselle, in een choreografie van haar echtgenoot Mats Ek. Blootsvoets (met gitzwarte zolen) en getooid met een simpel dophoedje danst ze vol verve de titelrol van het herdersmeisje Giselle dat valt voor de adellijke Albrecht. Hij is echter al verloofd met de hertogsdochter. Waar Albrecht de romance ziet als amoureus spel, breekt Giselles hart na haar ontdekking van het verraad. Ze wordt waanzinnig. In de tweede acte komt Albrecht tot inkeer, oog in oog met de beroemde spirituele spookverschijningen van de Willi’s (de geesten van bedrogen maagden).

Ek maakte begin jaren tachtig een revolutionaire bewerking die ook op dvd niets aan impact inboet. Giselle belandt in een psychiatrische kliniek met ijzeren regime, waar niemand meer tot haar doordringt. Laguna is sterk en initiatiefrijk, in liefde en verzet. ArthausMusik kiest helaas weer niet voor een toevoeging van interviews achter de schermen, gelukkig wel voor trailers van andere dansfilms. Met onder andere nog zo’n andere sterke danseres-op-leeftijd: Sabine Kupferberg.

Meer over