Kwestie van verstoorde werkrelatie

Zaterdag is er euforie: AZ wint van PSV. Zondag is de sfeer zakelijk: AZ ontslaat coach GertjanVerbeek. Zijn houdbaarheidsdatum is vertreken.

ALKMAAR - De bokkenpootjes van een dag eerder staan nog in de perszaal. In de hoek zit persvoorlichter Daan Schippers. Hij zat aan het ontbijt toen zijn telefoon overging: Gertjan Verbeek ontslagen, kom naar Alkmaar. Schippers is een van de medewerkers van de club die regelmatig overhoop lag met de knorrige trainer. Maar een ontslag gunt hij niemand.

Het bericht over het congé van Verbeek komt, ogenschijnlijk dan, als een complete verrassing. De avond ervoor heeft AZ koploper PSV met 2-1 verslagen. Maar nog voor middernacht besluit de directie om Verbeek de wacht aan te zeggen. Er is te veel kapot.

De volgende morgen nodigen ze Verbeek uit voor een gesprek. Dat onderhoud is kort en zakelijk. De afkoopsom voor Verbeek ligt al vast, daarover hoeft niet onderhandeld te worden. Bovendien had Verbeek een dag eerder al aangedrongen op duidelijkheid. Die heeft hij nu gekregen.

's Middags, op een inderhaast belegde persconferentie, spreekt technisch directeur Earnest Stewart van een verstoorde verhouding tussen de spelersgroep en de trainer. De beslissing om Verbeek te ontslaan is niet van de ene op de andere dag genomen, benadrukt hij. 'Het is een proces geweest'.

Ergens in dat proces moet er iets zijn gebeurd, waardoor de verhoudingen op scherp kwamen te staan. Maar wat? Stewart trekt een rookgordijn op. 'Volgens ons was dit het goeie moment om in te grijpen. Dat dat voor anderen raar overkomt, nemen we op de koop toe.' Ook betrokkenen binnen AZ verklaren dat er geen incident is geweest. Het is een optelsom geweest, waardoor de directie genoodzaakt was in te grijpen.

Verbeek is op het moment van de persconferentie in zijn appartement in Egmond aan Zee. In zijn AZ-shirt geeft hij even later tekst en uitleg aan RTV Noord-Holland. Hij vertelt dat hem vrijdag is meegedeeld dat de spelers problemen met hem hebben. Vanaf dat moment is zijn positie onhoudbaar. 'Kennelijk was er geen vertrouwen meer. Zelf ervoer ik dat niet zo. Maar het is goed dat de spelers hun verantwoordelijkheid hebben genomen. Dat heb ik hen ook verteld bij het afscheid.'

Verbeek traint te vaak en te hard, zo luidt een vaak gehoorde klacht vanuit de spelersgroep. Waar Verbeek een dag voor de wedstrijd graag nog scherp traint, daar voelen de spelers zich prettiger met afwerkoefeningen en rondo's. Het valt niet altijd mee om Verbeek daarvan te overtuigen.

In juni vertelde Nick Viergever in Voetbal International al over een crisisberaad, dat in maart - na RKC-AZ - had plaatsgevonden. 'De directie had er geen vertrouwen meer in. Toon Gerbrands en Earnest Stewart zijn met ons en met de staf gaan praten, en uiteindelijk kwam daar een plan uit voor een week of tien.'

Verbeek past in de periode zijn werkwijze aan, AZ kruipt uit de degradatiezone en wint in mei zelfs de bekerfinale van PSV. Voor de derde keer op rij behaalt Verbeek Europees voetbal. Dat is knap, want de Alkmaarse club werkt met een beperkt budget. Maar het succes verbloemt wel de verwijdering tussen trainer en spelers.

De directie heeft een rotsvast vertrouwen in Verbeek. Niet voor niets is zijn contract tussentijds verlengd tot 2015. De strubbelingen die er waren, denkt de directie op te lossen door de spelersgroep te verversen. Met onder meer Gudelj, Gouweleeuw en Wuytens wordt een nieuwe start gemaakt in Alkmaar.

De resultaten zijn wisselvallig. In de voorronde van de Europa League wint AZ uit bij Atromitos met 3-1, maar ontsnapt het thuis ternauwernood aan een blamage: 0-2. Ook in de eredivisie wisselt de ploeg goede en slechte resultaten met elkaar af. Zo wordt er verloren van Heerenveen en FC Utrecht, maar gewonnen van Ajax en PSV.

In aanloop naar het duel met de Eindhovenaren loopt het spaak, en stappen de spelers naar de directie. 'Ze vonden dat ze te weinig respons van me kregen. Tenminste, zo verwoordden ze dat,' aldus Verbeek. Volgens Stewart zijn er ook vanuit de organisatie signalen dat er met de trainer nauwelijks nog te werken valt. Wat Verbeek rechtdoorzee vindt, vinden anderen onbeschoft.

Het is niet de eerste keer dat hij met deze problemen te maken krijgt. Bij Heerenveen werd zijn contract niet verlengd en bij Feyenoord moest hij al na zeven maanden het veld ruimen, nadat hij iedereen bij de club tegen zich in het harnas had gejaagd. Hij staat bekend als een veeleisende trainer, ook richting zijn omgeving. Zelfs met de verslaggevers van AZ TV kon hij in de clinch liggen.

Zit zijn eigen karakter hem niet in de weg? 'Je bent wie je bent', vindt Verbeek. 'Dat heeft me ook zo ver gebracht.' Als hij zichzelf al iets verwijt, dan is het dat hij niet buigzaam genoeg is geweest. 'Aan de andere kant: ik kan mijn karakter niet veranderen. Kennelijk is mijn houdbaarheidsdatum drie jaar. Daarna komt er te veel weerstand.'

Stewart bezweert dat er nog niet over de opvolging van Verbeek is nagedacht. Alex Pastoor uit het naburige Groet lijkt de meest logische kandidaat om Verbeek op te volgen. Hij werd dit seizoen ontslagen bij NEC en is vrij man. Datzelfde geldt ook voor Fred Rutten en Co Adriaanse. Tot er een nieuwe trainer is aangesteld, nemen vader en zoon Haar de honneurs waar.

Gehavend PSV geeft duel in slotfase door fout Brenet uit handen

Een week na de ruime zege op Ajax is de euforie bij PSV alweer verdwenen. In Alkmaar verloor de formatie van Phillip Cocu met 2-1, waardoor de koppositie moest worden overgedaan aan FC Twente. Bovendien liep de ziekenboeg bij de Eindhovenaren verder vol. Cocu zag doelman Jeroen Zoet uitvallen met een liesblessure, Ji-Sung Park verzwikte zijn enkel. Karim Rekik (enkel) en Georginio Wijnaldum (rug) zijn al langer niet inzetbaar. 'Maar ik denk niet dat we te hard trainen', verklaarde Cocu na afloop. 'Dat kan ook niet met ons program-ma.' Het wisselvallige PSV kwam zaterdagavond na 20 minuten op achterstand nadat Nick Viergever vrij mocht inkoppen. Tien minuten voor rust joeg Memphis Depay een vrije trap achter doelman Esteban: 1-1. In de tweede helft ging verdediger Joshua Brenet opzichtig in de fout bij de beslissende treffer. Hij liep onder de bal door, waarna Aron Jóhannsson kon aanleggen voor de 2-1. 'Daarmee werd de wedstrijd beslist, anders had het waarschijnlijk een gelijkspel geworden', meende Cocu.

undefined

Meer over