kwestie van deugen

Kan een mens zijn leven veranderen?..

Nee, zegt Tim Burton in zijn portret van de legendarische Hollywood-regisseur Ed Wood, door kenners allerwegen beschouwd als de slechtste regisseur ever. Ed Wood probeerde het, hij ging op zoek naar een echte ster en vond hem, hij ging op zoek naar de ware liefde en vond hem (haar), maar hij was en bleef een vreselijk slechte regisseur, die daar zelf trouwens heel wat minder onder leek te lijden dan zijn publiek. Prachtige film, leuke bonusfeatures.

Nee, zegt ook Martin Scorsese in Life Lessons, zijn bijdrage aan New York Stories, het drieluik dat hij samen met Francis Ford Copolla en Woody Allen maakte. Nick Nolte speelt een schilder die triomfen viert, maar doodongelukkig is omdat zijn assistente niet met hem naar bed wil. Hij doorbreekt de ban, stuurt haar weg, maar voor Scorsese kans ziet het verhaaltje uit te blazen is haar opvolgster al verschenen.

Dat Woody Allen de maakbaarheid van de condition humaine laag inschat was bekend en in Oedipus Wrecks, zijn aandeel, is de verandering maar schijn. Het nieuwe meisje wordt wél goedgekeurd door zijn moeder en 'da's winst', zou Balkenende zeggen, maar het is een schijnwinst, want mammies recht op keuring blijft van kracht.

Copolla is in Life Without Zoe heel wat optimistischer. Natuurlijk, Zoe's ouders zijn ego maan en neurotisch, maar ook erg lief en aan het eind gaan ze het gewoon nóg een keer met elkaar proberen. Ook ( & als enige) leuk voor kinderen, dit deel van New York Stories.

In The Shipping News luidt het antwoord: ja, maar 't valt niet mee. Kevin Spacey begint als een loser met een leven van niks, aan het eind is hij hoofdredacteur van een plaatselijk krantje op Newfoundland, maar daar tus sen in zit heel wat narigheid. En dat allemaal, lijkt Lasse Halström te willen zeggen, omdat hij vervreemd was van zijn oorsprong. Mooie rollen van Spacey, Judi Dench, Cate Blanchett en Julianne Moore.

Het duidelijkste en meest opwekkende antwoord komt natuurlijk van Walt Disney. Gewoon een kwestie van deugen, hard werken en braaf zijn, luidt diens recept als vanouds, ook nu weer, in Lilo & Stitch. Nog geen jaar oud deze film en nu reeds als classic op dvd uitgebracht. Dat maken wij wel uit, ja? Op merkelijk dat de hoofdkarakters afkomstig zijn uit Hawaii, een van de weinige landen van herkomst die Disney nog niet gehad had. De deus ex machina heet Stitch, een buitenaards monstertje dat het moeizame leven van Lilo en haar alleenstaande moeder eerst flink op z'n kop zet, maar tenslotte (natuurlijk) precies de juiste wending geeft. Erg leuke film (vond Junior) en ook veel leuke bonus features, onder andere over het echte Hawaii.

Meer over