Kweekvijver voor topvrouwen groeit niet

De kweekvijver voor vrouwen met een toppositie dreigt op te drogen. Hoewel er op het allerhoogste niveau enige vooruitgang is geboekt, loopt de opmars van vrouwen net onder de raden van bestuur en de hoofddirecties vast. Het aantal vrouwen in het hoger management bleef vorig jaar steken op 20 procent.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS WILCO DEKKER EN CARLIJNE VOS

AMSTERDAM - Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant onder 35 toonaangevende Nederlandse ondernemingen. Bij de helft van de bedrijven is sprake van een lichte groei van het aantal vrouwen in het hoger management. Maar deze toename wordt grotendeels tenietgedaan door de teruggang van vrouwen met een hoge positie bij andere bedrijven.

Bedrijven zijn wettelijk verplicht ernaar te streven om in 2016 minimaal 30 procent vrouwen in de raad van bestuur of in de raad van commissarissen te hebben. Aangezien de subtop nu voor maar 20 procent uit vrouwen bestaat, zal het voor ondernemingen lastig zijn dit streefcijfer te halen.

'Zonder subtop, geen top', zegt directeur Sandra Lutchman van Talent naar de Top, de stichting die zich inzet voor structureel meer vrouwen in de hoogste bestuurslagen in het bedrijfsleven en bij de overheid. Ook het consultancybedrijf McKinsey, dat jaarlijks de Europese studie Women Matter uitvoert, noemt het zorgelijk dat de aanwas van vrouwen in het hoger management stagneert. 'Nederland is echt een middenmoter in Europa', aldus Dymfke Kuijpers van McKinsey.

De elektronische uitgever Reed Elsevier doet het procentueel het best: bijna de helft van het management bestaat uit vrouwen. Bij het vastgoedfonds Unibail-Rodamco zijn bijna vier van de tien managementposities bezet door een vrouw. Onderaan bungelen technisch dienstverlener Imtech, chipmachinefabrikant ASML en de bouwers Boskalis, BAM en Heijmans. Daar wordt slechts een op de tien hoogste posities bezet door een vrouw, of nog minder.

Bij de onderzochte bedrijven zijn 7.592 vrouwen werkzaam in een managementfunctie. Veel vrouwen werken op een internationale positie bij een multinational en hebben geen Nederlandse achtergrond.

undefined

Meer over