Kwallen voorspelden Turkse aardbeving

Twee dagen voor de recente aardbeving in Turkije zijn er langs het strand van de Zee van Marmara bij het dorpje Degirmendere bij Golcük nogal wat dode krabben en kwallen aangetroffen....

De vuurballen en explosies, schrijft Barka in het wetenschappelijke tijdschrift Science van deze week (17 september), zijn te relateren aan methaangas dat vrij is gekomen bij het scheuren van de bodem op grote diepte, nog voor de beving zich in alle hevigheid voordeed. De dode dieren zouden te maken kunnen hebben met radioactief radongas dat uit de aardkorst is vrijgekomen, een gas dat vaker vrijkomt bij aardbevingen.

De aardbeving op 17 augustus om drie uur in de ochtend op een diepte van tien tot zestien kilometer had een kracht van 7,4 op de schaal van Richter, een waarde die overigens pas na twee dagen werd opgegeven. In eerste instantie meldden Turkse seismologen een kracht van 6,7. Die lagere inschatting was volgens Barka een van de redenen waarom de hulpverlening pas laat op gang kwam.

De aardbeving - en daarmee het openscheuren van de bodem - is begonnen in het westen, in de buurt van de stad Izmit. Het eerste deel van de beving duurde twaalf seconden, vervolgens was het achttien seconden stil, waarna nog een trilling van zeven seconden volgde. Deze laatste beweging resulteerde in het openscheuren van de bodem in oostelijke richting.

Meer over