Kwaliteit van kraamzorg onder strenger toezicht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat strenger toezien op de kwaliteit van de kraamzorg. Dit heeft minister Borst van Volksgezondheid woensdag in de Tweede Kamer gezegd....

Zowel de inspectie als de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg, waaronder veel kraamzorgbureaus ressorteren, hebben alarm geslagen over de misstanden. Volgens Borst houden de zorgverzekeraars zich niet aan de spelregels die zijn afgesproken toen een paar jaar terug marktwerking werd toegestaan.

Verzekeraars zeggen contracten op met bestaande kraamzorgbureaus, omdat zich op de particuliere markt goedkopere alternatieven aandien. Daarbij nemen zij het niet zo nauw met de kwaliteit, aldus Borst.

Om de concurrentieslag aan te kunnen, werken kraamzorgbureaus met veel te lage tarieven. In het midden en oosten van het land zijn daardoor bureaus in moeilijkheden gekomen. Zo komen de beschikbaarheid en de toegankelijkheid van de kraamzorg in gevaar.

Borst zint nu op het afkondigen van een minimumtarief voor kraamzorg. Ze wil de marktwerking niet afschaffen, omdat deze ook veel voordelen heeft. De minister maakte voorts bekend dat de verkorte opleiding voor kraamzorg, die vorig jaar werd ingesteld, 430 extra kraamverzorgers heeft opgeleverd. Daarmee is het personeelstekort gehalveerd.

De koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland is ontstemd over de kritiek uit Den Haag. 'Wij krijgen overal de schuld van, maar voor een deel is het gevolg van de marktwerking die de overheid wil', zegt een woordvoerder. 'Sommige kraamzorgbureaus redden het dan gewoon niet. Ziektekostenverzekeraars kijken wel degelijk naar de kwaliteit. Zij hebben alle belang bij goede zorg voor hun cliënten.'

Meer over