Kuusisto brengt Sibelius, Bártok en Vivaldi als camp

Pekka Kuusisto (klemtoon op de uu), virtuoos musicus die internationaal carrière maakt, mocht in de Zomerconcerten zijn eigen serie programma's samenstellen.

Natuurlijk nam hij het Vioolconcert van zijn landgenoot Sibelius mee, maar ook composities van Paganini voor viool en gitaar, tango's met een Finse twist, en, als afsluiting van zijn Nederlandse avontuur, werken van Bartók en Vivaldi, gemixt met Finse speelmanliedjes en gespeeld met die folklore in gedachten. Kuusisto houdt van volksmuziek, niet alleen in Bartóks Roemeense volksdansen maar ook in Sibelius' Vioolconcert.

Het pakte hier uit als een jolig commentaar op de klassieke concertervaring. Als een speelman in een café vuurde hij de strijkers van Britten Sinfonia aan met een ritmisch stampend been. En ook in gestileerde vorm, als Suite Pellmannit ('De fiedelaars') van de Finse componist Einojuhani Rautavaara was de muziek te licht om onverdund van te genieten.

Ook Béla Bartók moest aan de Kuusistobehandeling geloven. Zijn Roemeense volksdansen, oorspronkelijk geschreven voor piano, werden door de strijkers gespeeld als pure camp. Tempi werden zo uitgerekt dat alle elasticiteit eruit verdween, spannende akkoordverschuivingen werden vrolijk onder het kleed geschoven.

In Vivaldi's concerten die samen De vier jaargetijden vormen, was Kuusisto in zijn element. Met de strijkers van Britten Sinfonia en de harmoniumspeelster Milla Viljamaa vuurde hij een altvioliste aan om als stoorzender te fungeren. Twee krassende begeleidingstonen uit Vivaldi's partituur herhaalde ze op zoveel mogelijk verschillende manieren: net te snel, tergend langzaam, brutaal hard of hikkend kort alsof ze een parodie maakte op de knoestige manier van spelen van sommige oudemuziekensembles.

Net als Bartók werd ook Vivaldi gebracht als camp, gespeeld door musici die zich prima vermaakten met een avondje jammen. Het publiek zat erbij en gaapte.

Vivaldi, Bartók, Rautavaara. Pekka Kuusisto, Milla Viljamaa, Britten Sinfonia. Amsterdam, Concertgebouw, 22/8.

undefined

Meer over